shadow

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα καταρχήν να σας συγχαρώ όλους, για την εκλογή σας στις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτής της νέας εποχής που ανοίγει ο «Καλλικράτης». Και να σας ευχηθώ μία δημιουργική θητεία.

Θητεία, που θα αλλάξει την κάθε Περιφέρεια, τον κάθε Δήμο. Και αυτό, γιατί ο καθένας και η καθεμία από εσάς, θα είναι πια σε θέση να συνεισφέρει, από τη δική του θέση, στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, προσπάθεια που κάνουμε σήμερα όλοι μαζί, να αλλάξουμε την πατρίδα μας.

Και αυτή η νέα δομή, αλλά και η σωστή λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, είναι προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας. Προϋπόθεση, για να εξέλθουμε από την κρίση, να χτίσουμε την Ελλάδα της οικονομικής βιωσιμότητας, της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ενός κοινωνικού κράτους, που προστατεύει και είναι κοντά στον πολίτη.

Γνωρίζετε όλοι σε ποια κατάσταση βρέθηκε η πατρίδα μας πέρυσι, τέτοια εποχή. Ήταν για όλους μας, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ένα σοκ, να διαπιστώνουμε δηλαδή στην πράξη ότι η χρεοκοπία ήταν κοντά. Ότι φτάσαμε τόσο κοντά στην παύση πληρωμών, δηλαδή στην αδυναμία να πληρώνει το κράτος μισθούς και συντάξεις, στην αδυναμία να χρηματοδοτήσουμε σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες για τον πολίτη, την ίδια την Αυτοδιοίκηση.

Φτάσαμε πολύ κοντά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, σχεδόν για το σύνολο των Ελλήνων, που θα χτυπούσε βέβαια πολύ χειρότερα όσους είναι πιο απροστάτευτοι, εκείνους δηλαδή με τη μικρότερη περιουσία και με τα λιγότερα εισοδήματα.

Αυτό που πέρασε η χώρα μας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην πρόσφατη ιστορία μας και ήταν για μας, γι’ αυτή την Κυβέρνηση, μία άνευ προηγουμένου πρόκληση, και να καταφέρουμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, αλλά και να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Και ο «Καλλικράτης» αποτελεί μία νέα ευκαιρία, μία νέα αρχή.

Παράλληλα, όμως, έπρεπε να πείσουμε και τους εταίρους μας, να πείσουμε και τις δύσπιστες αγορές, ότι η Ελλάδα αξίζει. Αξίζει να στηριχθεί. Αξίζει να στηριχθεί, γιατί  μπορεί να αναστρέψει την αρνητική πορεία. Ήταν μια πρόκληση και ήταν και μια δύσκολη διαπραγμάτευση, και να προτείνουμε, και να πετύχουμε τελικά να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Και έτσι, να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο χρόνο, χρόνο που χρειαζόμαστε και που είναι πολύτιμος, για να μπορέσουμε και να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά εντέλει και για να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα, πολύ πιο ισχυρή.

Και με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ιρλανδία, όπως και με τη συνεχιζόμενη δυσπιστία των διεθνών αγορών – αγορές που δυστυχώς δεν θέλουν να δώσουν ανάσα, ακόμα και όταν μια χώρα παίρνει σωστά μέτρα – καταλαβαίνουμε όλοι πόσο δίκιο είχαμε, όταν έστω και μόνοι μας προσπαθήσαμε, εκ του μηδενός και με αντίπαλο τη συσσωρευμένη αναξιοπιστία, και να πείσουμε και, τελικά, να πετύχουμε αυτό το μηχανισμό για την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, επιμείναμε ότι η προσέγγιση αυτή πρέπει να είναι ενιαία για την προστασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις επόμενες εβδομάδες, μάλιστα, θα βρισκόμαστε σε μία διαπραγμάτευση για τη θεσμοθέτηση αυτού του μηχανισμού, που θα μπορέσει πια να σταθεροποιεί την κατάσταση μπροστά στις κρίσεις ή και να προλαβαίνει παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.

Βλέπετε και πόσο σημαντικό είναι, στους δύσκολους αυτούς καιρούς για όλη την Ευρώπη, να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας. Και θα τη διαφυλάξουμε, ως το πιο πολύτιμο αγαθό, γιατί έχουμε μπροστά μας μια καθαρή τριετία δουλειάς, για να συνεχίσουμε απερίσπαστοι τον τιτάνιο αγώνα για τη σωτηρία, αλλά και την αλλαγή της Ελλάδας.

Παράλληλα, γνωρίζετε ότι οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται μόνο από μια κυβέρνηση. Απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων, για να  μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας και πρακτικές και αντιλήψεις, όσα μας πλήγωσαν, και να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα βιώσιμη και δίκαιη, μια Ελλάδα ισχυρή μπροστά στους δύσκολους ανέμους της εποχής μας. Μια Ελλάδα, που δεν θα στηρίζεται σε «δάνειες» δυνάμεις, αλλά στις δικές της δυνάμεις, της κάθε Περιφέρειας, του κάθε Δήμου, του κάθε πολίτη, αλλά και όλων μας συλλογικά.

Ζήσαμε, κυρίες και κύριοι, για δεκαετίες σε μία χώρα όπου είχε χαθεί η κοινή λογική, σε μία χώρα χάθηκε το μέτρο, χάθηκε η αίσθηση και η ουσία της δικαιοσύνης, τόσο στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, όσο και στο επίπεδο της ίδιας μας της κοινωνίας. Επικράτησαν νοοτροπίες και πρακτικές, που μας απομάκρυναν – υπερβολικά, μάλιστα – από το καθήκον όλων μας.

Διαμορφώσαμε εμείς, οι πολιτικοί, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, διάφορα κατεστημένα. Διαμορφώσαμε πρότυπα αρνητικά, ιδιοτελή, που δεν συνέβαλαν στην προστασία του συλλογικού συμφέροντος. Το συλλογικό καλό στην καθημερινή μας ζωή, είτε κυβερνώντας τη χώρα, είτε διοικώντας ένα Δήμο, είτε κάνοντας ως πολίτες τη φορολογική μας δήλωση με ειλικρίνεια, είτε λειτουργώντας την επιχείρησή μας – αυτό είναι το ζητούμενο πια.

Είχαμε δημιουργήσει μια εσωστρεφή οικονομία με πήλινα πόδια, βασισμένη σε πρότυπα υπερκατανάλωσης, αγοράζοντας ξένα προϊόντα, χωρίς όμως να παίρνουμε ή να εξάγουμε ελληνικά. Χωρίς να δίνουμε ποιότητα σε αυτό που έχει η χώρα μας, χωρίς να αναδεικνύουμε ό,τι καλύτερο έχει η χώρα μας για την παραγωγή και τον πολιτισμό.

Δημιουργήσαμε σχέσεις εξάρτησης των επιχειρήσεων με το κράτος. Και βεβαίως, το κάναμε αυτό, αντί να δημιουργήσουμε – όπως έπρεπε – βιώσιμες επιχειρήσεις, ανταγωνιστικές, όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά και για τις διεθνείς αγορές. Το κράτος, από βασικό εργαλείο ανάπτυξης, αλλά και προστασίας των πολιτών, μετατράπηκε σε λάφυρο των εκάστοτε κυβερνήσεων, μέσω διευθέτησης συμφερόντων, παράνομων προσλήψεων, ρουσφετιού και πολιτικής συναλλαγής – τελικά, εξάρτησης του πολίτη.

Η δημιουργική ενέργεια του πολίτη μας, του συμπολίτη μας, στράφηκε πολύ περισσότερο στο πώς θα εξασφαλίσει το μέσο, αντί να στραφεί στην καλλιέργεια των δικών του δυνάμεων, να γίνει καινοτόμος και παραγωγικός.

Κάποιοι από εσάς έχετε παρελθόν στην Αυτοδιοίκηση. Γνωρίζετε καλά ότι, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν στο παρελθόν οι περισσότεροι Δήμοι και οι περισσότερες Νομαρχίες, ήταν και αυτός δυστυχώς μια μικρογραφία ολόκληρου του κράτους. Η ασθένεια δηλαδή του κεντρικού κράτους μεταφέρθηκε και στην Αυτοδιοίκηση.

Πολλές φορές, η σπατάλη, η αδιαφάνεια, ακόμα και η δική σας εξάρτηση από το κεντρικό κράτος, που έκαναν τη συναλλαγή κανόνα, οδήγησαν ακόμα και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης σε οικονομική ασφυξία, αλλά και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τελικά, σε απαξίωση και υποβάθμιση.

Δεν θέλω όμως σήμερα να μείνω στο παρελθόν. Αυτό το παρελθόν βέβαια δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ, για να μην το ξανασυναντήσουμε και ποτέ, για να μην επαναλάβουμε ποτέ τα ίδια λάθη.

Όμως, σήμερα, ήρθα με την ευκαιρία αυτής της ελπιδοφόρας – θα έλεγα – και αισιόδοξης εκδήλωσης, να μιλήσω, να μιλήσετε, να μιλήσουμε για το μέλλον.

Γιατί σήμερα, έχουμε την επείγουσα ανάγκη να συνεχίσουμε, αλλά και να εντείνουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε όλοι μαζί πέρυσι, αλλάζοντας δρόμο και σταματώντας την προδιαγεγραμμένη πορεία της χώρας μας προς την καταστροφή.

Ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, με θυσίες, με πόνο, με αγώνα, με αφοσίωση, έδειξε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη, ότι η Ελλάδα μπορεί. Δείξαμε ότι και ξέρουμε, και μπορούμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

Με την προστασία του μηχανισμού στήριξης των 110 δις ευρώ, εξασφαλίσαμε, όπως είπα, κάποιο χρόνο, αλλά ξεκινήσαμε και ένα δύσκολο, ανηφορικό δρόμο. Το μοναδικό δρόμο, όμως, για να σώσουμε και να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Ήδη, όπως είχαμε δεσμευτεί, μειώσαμε το έλλειμμά μας κατά έξι μονάδες του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τους στόχους που είχαν τεθεί για μείωση κατά 5,5% του ΑΕΠ. Είναι η μεγαλύτερη μείωση που έχει πετύχει ποτέ οποιαδήποτε χώρα μέσα σε ένα χρόνο, στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία.

Αξίζουν όμως συγχαρητήρια, προφανώς, στον ίδιο τον Ελληνικό λαό, που έδειξε τόση ωριμότητα, σοφία, αποφασιστικότητα και υπομονή, παρά τον πόνο, για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Δείξαμε, και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό και για τη δική μας αυτοπεποίθηση, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όταν βάζουμε στόχους. Και η πορεία αυτή, από πέρυσι μέχρι και σήμερα, μας καθιστά αισιόδοξους ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και το 2011, που θα είναι μια εξίσου δύσκολη και απαιτητική χρονιά.

Μια χρονιά, βεβαίως, που θα έχει περισσότερο διαρθρωτικές αλλαγές, παρά άλλου τύπου μέτρα. Όμως, επιτυχία πλέον για την Ελλάδα, δεν σημαίνει απλώς «μαζεύω τα δημοσιονομικά μου». Για να ανοίξει η χώρα μας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, και ανάπτυξης και δικαιοσύνης, και να βγει οριστικά από το τέλμα, χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Με πρώτες και κύριες, αυτές στο ίδιο το κράτος, που είναι και ο μεγάλος ασθενής. Είναι μια δέσμευσή μας, προεκλογική. Εμείς την κάναμε και την κάνουμε πράξη. Και τώρα, είναι καθήκον όλων μας να φέρουμε σε πέρας αυτές τις αλλαγές, που αφορούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.

Η κρίση, το μνημόνιο, οι καθημερινές μας υποχρεώσεις, τόσο στην κεντρική Κυβέρνηση, όσο και στην Αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από αυτή τη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος επιτελικό και ευέλικτο, που αξιοποιεί στο έπακρο και με σεβασμό τα χρήματα του Ελληνικού λαού, ώστε να του παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, και στη Διοίκηση και στην πρόνοια, αλλά και για την ανάπτυξη. Να απελευθερώνει, αντί να εμποδίζει δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας και της Περιφέρειας. Να διευκολύνει την ανάπτυξη. Να διευκολύνει την καινοτομία και την  επιχειρηματικότητα.

Χρειαζόμαστε ριζικές τομές, και αυτό προωθούμε, στη Δημόσια Διοίκηση. Τομές, που θα διαψεύσουν αυτό που πολλές φορές ακούμε, και εγώ το ακούω εδώ και χρόνια, ότι «αυτά στην Ελλάδα δεν γίνονται», ότι «δεν μπορούμε εμείς». Και όμως, μπορούμε και το έχουμε αποδείξει.

Να φέρουν αυτές οι αλλαγές το στίγμα της καινοτομίας, αλλά – το αυτονόητο – και της δικαιοσύνης. Τα επόμενα χρόνια, 2011 και 2012, θα χρειαστεί να μειώσουμε τη σπατάλη, δηλαδή το μέγεθος του δημόσιου τομέα, αλλά ταυτόχρονα και να βελτιώσουμε αυτό που κάνει ο δημόσιος τομέας. Δηλαδή, πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να κάνουμε περισσότερα για τους πολίτες, με λιγότερους πόρους. Και για να το πούμε πιο απλά, πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ήδη, σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε κάνει τις πρώτες κινήσεις, που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε μια νέα αρχή και για το κράτος, και για τους πολίτες.

Προχωρήσαμε στην απογραφή – επίσης αυτονόητο – όλων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, του ανθρώπινου δυναμικού, για να δούμε, όχι μόνο πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουμε, αλλά και ποιες είναι οι γνώσεις τους, πού υπηρετούν και πώς μπορούν καλύτερα να αξιοποιηθούν, κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην αναδιοργάνωση, όχι μόνο του κεντρικού κράτους, αλλά και στην αξιοποίηση ενός σημαντικού δυναμικού, που μπορεί και εθελούσια ακόμα να μεταφερθεί στην Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να συμβάλει στις μεταρρυθμίσεις και στη δική σας δουλειά.

Φυσικά, θέλουμε και τις δικές σας προτάσεις για όλες αυτές τις  προσπάθειες που κάνουμε, για τον προγραμματισμό και για τις δικές σας ανάγκες. Όμως, θέλω και πάλι να τονίσω ότι, πρέπει να σπάσουμε αυτή την αντίληψη, τη μίζερη αντίληψη, ότι δεν μπορούμε.

Σας δίνω μερικά παραδείγματα. Πριν από κάποιους μήνες, όταν συγκέντρωσα Υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, για να δούμε τη σπατάλη που υπάρχει στο χώρο της υγείας, πιάσαμε διάφορα θέματα – ένα από αυτά ήταν η συνταγογράφηση. Δεν ξέραμε πόση είναι η σπατάλη, ξέραμε όμως ότι υπήρξε και σπατάλη, αλλά και διαφθορά. Άκουσα από πάρα πολλούς ότι «αυτά που λέτε κ. Πρωθυπουργέ, δεν γίνονται στη χώρα μας, θα αντιδράσουν οι γιατροί, θα αντιδράσουν οι φαρμακοβιομηχανίες, θα είναι δύσκολο, θα πάρει πολύ χρόνο».

Είχαμε πάρα πολλές δικαιολογίες για να μην κάνουμε τίποτα. Και όμως, το δοκιμάσαμε πιλοτικά και, σε λίγους μήνες, θα εφαρμοστεί παντού. Και με την πρώτη πιλοτική εφαρμογή που έγινε στο Ταμείο του ΟΑΕΕ, των ελεύθερων επαγγελματιών, είχαμε τον πρώτο μήνα μείωση του κόστους συνταγογράφησης κατά 50%. Σκεφτείτε τι χρήματα χάνονταν και τι χρήματα υπάρχουν για να λειτουργήσει καλύτερα αυτή η χώρα.

Διαβάζω τώρα για την Κυβέρνηση της Αγγλίας, που ελπίζω ότι αξιοποίησε και τη δική μας εμπειρία, όπου λένε το εξής: «η Κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί τις πιο ανοιχτές, ευκίνητες και φθηνότερες ψηφιακές τεχνολογίες, να φέρει απλούστερες και πιο αποτελεσματικές ψηφιακές υπηρεσίες στους χρήστες, ειδικά σε μειονεκτικές ομάδες, που είναι και οι πιο συχνοί χρήστες των κρατικών υπηρεσιών».

Αυτή τη μελέτη, η οποία έγινε στην Αγγλία πρόσφατα, λέει το εξής: «η μετακίνηση της παραλαβής των συμβολαίων των μισών κυβερνητικών δοσοληψιών στο διαδίκτυο, θα εξοικονομούσε 2,2 δις λίρες το χρόνο στην Αγγλία».

Παρόμοια μελέτη που έγινε στην Αμερική για την Ελλάδα, από το Brookings Institute, λέει ότι αν φτάσουμε να έχουμε τη διαφάνεια της Ισπανίας, θα εξοικονομήσουμε 4% του ΑΕΠ. Κατεβάσαμε φέτος, με όλες αυτές τις θυσίες, το έλλειμμα κατά 6%. Σκεφτείτε κάθε χρόνο να είχαμε επιπλέον 4% μείωση του ελλείμματος από αυτή τη διαφάνεια, δηλαδή ένα ποσό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν βεβαίως – λέει η ίδια μελέτη – φτάσουμε στη διαφάνεια που έχει η Σουηδία, τότε θα κατεβάσουμε κατά 8% το έλλειμμά μας κάθε χρόνο, δηλαδή θα εξοικονομήσουμε ως χώρα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, για να πάνε εκεί όπου πρέπει να πάνε, στις σωστές υπηρεσίες και στην ανάπτυξη της χώρας.

Πέρα από αυτά, έχουμε προχωρήσει – κάτι που πιστεύω θα βοηθήσει ιδιαίτερα και εσάς, απέναντι σε αθέμιτες πολλές φορές πιέσεις – στην εφαρμογή της αξιοκρατίας στις προσλήψεις, όπως είπε και ο Υπουργός Εσωτερικών, σε ολόκληρο το Δημόσιο.

Υποχρεώσαμε επίσης κάθε φορέα να δημοσιοποιεί όλες ανεξαιρέτως τις πράξεις της Διοίκησης, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πώς ασκείται η διοίκηση και πώς αξιοποιούνται τα χρήματά τους, καθώς θα εντοπίζουν εύκολα τη σπατάλη και την κακοδιοίκηση, γεγονός που θα βοηθήσει εν τέλει και εσάς, να εντοπίζετε και τομείς που μπορούν να απλοποιηθούν, αλλά και χρήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα.

Και βεβαίως, η μεγαλύτερη τομή μέχρι σήμερα στη λειτουργία του κράτους, είναι ο λόγος για τον οποίο βρεθήκατε και εσείς σήμερα εδώ, ο «Καλλικράτης». Όπως είπε ο Υπουργός, πολλοί έλεγαν ότι δεν θα προλάβουμε, ότι δεν γίνεται, ότι δεν μπορούν να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Εσείς είστε η ζωντανή απόδειξη ότι γίνονται αυτές οι αλλαγές. Και πιστεύω ότι θα είστε και η ζωντανή απόδειξη ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα, με τη δική σας δουλειά.

Μιλώντας πριν από περίπου 10 μήνες στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, είχα αναφερθεί σε ένα γνωστό, διάσημο ορισμό της ελευθερίας, ως το δικαίωμα σε μια νέα αρχή. Αυτό ακριβώς είναι ο «Καλλικράτης», το δικαίωμα, η ιστορική ευκαιρία της Αυτοδιοίκησης και, φυσικά, των πολιτών και της χώρας μας, για μια νέα αρχή.

Για πρώτη φορά, έχουμε 13 εκλεγμένους Περιφερειάρχες, 58 Αντιπεριφερειάρχες και τα αντίστοιχα Περιφερειακά Συμβούλια, μια νέα αρχή για την Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, που κατακτά επιτέλους το φυσικό της χώρο. Για πρώτη φορά, 325 Δήμαρχοι και τα Συμβούλιά τους, είναι έτοιμοι να αναλάβουν ευθύνες μιας αναβαθμισμένης Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, δίπλα στον πολίτη.

Αν αυτή η νέα αρχή για Περιφέρειες και Δήμους είναι προφανής, δεν είναι η σημαντικότερη. Σημαντικότερη είναι η θεμελίωση ενός νέου προτύπου διακυβέρνησης και για την Αυτοδιοίκηση, μιας νέας αντίληψης για την άσκηση της διοίκησης, γιατί αυτό που ενσωματώνει, στην πραγματικότητα, ο «Καλλικράτης» είναι τις αρχές, τις αξίες που οδηγούν στην πολιτική, αλλά και την ηθική επαναθεμελίωση ολόκληρου του κράτους και των λειτουργιών του.

Το ΑΣΕΠ και η Διαύγεια, που προανέφερα, ανοίγουν το δρόμο για να απαλλάξουμε την Αυτοδιοίκηση από πολλά βάρη, που είχε κουβαλήσει στο παρελθόν – το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης, τη γενικευμένη καχυποψία, τη διαφθορά, την αποξένωση του πολίτη από τους φορείς, που πρέπει να θεωρεί ότι είναι αρωγοί του, σε κάθε προσπάθειά του και σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Επιπλέον, παύει οριστικά και η εξάρτηση, η ομηρία της Αυτοδιοίκησης, από το κεντρικό κράτος. Και αυτό, όχι μόνο επειδή είναι ισχυρή, με νέες αρμοδιότητες. Βεβαίως, αυτές οι αρμοδιότητες πρέπει σιγά-σιγά, αλλά σταθερά, να εμπλουτιστούν ακόμα περισσότερο, πρέπει να μεταφερθούν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στην Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παύει οριστικά, λοιπόν, η ομηρία της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, όχι μόνο επειδή είναι οικονομικά αυτάρκης και εξοπλισμένη, μάλιστα, όπως ήταν το πάγιο αίτημα, με δυναμικούς πόρους – που όπως διαπιστώσατε και στον προϋπολογισμό, είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ακριβώς για να καλύψουν νέες αρμοδιότητες, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα – αλλά και γιατί τερματίζεται το καθεστώς ενός συστήματος εποπτείας, που άφηνε περιθώρια πολιτικών σκοπιμοτήτων και κομματικών υπολογισμών. Απόλυτα ανεξάρτητη είναι πια η εποπτεία των ΟΤΑ, απόλυτα αμερόληπτος είναι και ο έλεγχος νομιμότητας.

Μαζί με αυτές τις καταστατικές αλλαγές, ο «Καλλικράτης» ενσωματώνει και ένα νέο, πιο δημοκρατικό, πιο συλλογικό πρότυπο λειτουργίας. Όμως, αυτές οι αλλαγές δεν περιορίζονται εκεί, δηλαδή στην οικονομική διαχείριση και στην εξοικονόμηση. Πάμε στην αναβάθμιση των συλλογικών οργάνων, στη θεσμοθέτηση διαδικασιών διαβούλευσης με νέους θεσμούς, όπως είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη, αλλά και της επιχείρησης, κατά το πρότυπο του Συνηγόρου του Πολίτη, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Χάρτα Δικαιωμάτων, αλλά και η αξιοποίηση του «Open Gov» για τη συμμετοχή των πολιτών, που μπορείτε και εσείς, ως Δήμοι και Περιφέρειες, να χρησιμοποιήσετε.

Οι Δήμοι θα είναι πια αρμόδιοι για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, οι οποίοι πια θα απευθύνονται στη γειτονιά τους, σε έναν και μόνο αρμόδιο για να εξυπηρετηθούν, χωρίς δηλαδή να ταλαιπωρούνται.

Το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν στον τομέα της πρόνοιας μεταφέρεται στην Αυτοδιοίκηση. Και εδώ, θα ήθελα απλά να τονίσω ότι η πρόνοια βεβαίως χρειάζεται και την οικονομική στήριξη, αλλά δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Εμείς αναδιοργανώνουμε αυτές τις υπηρεσίες, για να είναι αποτελεσματικές και στοχευμένες, για να πιάνουν πραγματικά τόπο τα χρήματα και για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα των πιο αδύναμων.

Και θα ήθελα να καλέσω και εσάς, σ’ αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας, να δώσουμε όσο γίνεται προτεραιότητα και μεγαλύτερη έμφαση στον πιο αδύναμο της κοινωνίας μας, σ’ αυτόν που απειλείται πολλές φορές, είτε από ανεργία, ή ακόμα και από φτώχεια, που βρίσκεται ίσως στο περιθώριο, που είναι άτομο με αναπηρία, ή με άλλες αδυναμίες και δυσκολίες, ώστε να μπορέσουμε να του παρέχουμε προστασία και, πάνω απ’ όλα, αν θέλετε, να του εξασφαλίσουμε αξιοπρέπεια. Είναι κάτι το οποίο, δουλεύοντας μαζί, κεντρικό κράτος και Αυτοδιοίκηση, μπορούμε να το εγγυηθούμε.

Όμως, θα έχετε και άλλες αρμοδιότητες στα χέρια σας, όπως η έκδοση σειράς επαγγελματικών αδειών και αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων, η εκτέλεση πολλών έργων, η διασφάλιση συγκοινωνιακών υποδομών της περιοχής, η εποπτεία της δια βίου μάθησης, η ανέγερση και η συντήρηση σχολείων. Όλα αυτά, μαζί με τις άλλες, δεκάδες καινοτομίες του «Καλλικράτη», συνιστούν χωρίς αμφιβολία μία νέα αρχή για την Αυτοδιοίκηση, για τη διακυβέρνηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα συνολικά.

Κι αυτό, γιατί με τον «Καλλικράτη», η Αυτοδιοίκηση γίνεται αφετηρία για την αναζωογόνηση του ίδιου του πολιτικού μας συστήματος, για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς. Η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η διαβούλευση, η λογοδοσία, δεν είναι μόνο θετικά για τον πολίτη, είναι και για εσάς. Προστατεύουν και εσάς, ώστε να μπορέσετε να χτίσετε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, που έλειπε από τη χώρα μας, μεταξύ πολίτη και Πολιτείας.

Γι’ αυτό, είναι κοινή μας ευθύνη, και η Πολιτεία, και η Αυτοδιοίκηση, να δουλέψουμε μαζί και να συνεργαστούμε στη βάση αυτών των νέων αξιών, έχοντας επίγνωση και των δυσκολιών, αλλά και του γεγονότος ότι το διακύβευμα είναι συνολικό και αφορά στο μέλλον της χώρας.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, ο «Καλλικράτης» σηματοδοτεί και μια νέα αρχή στο μεγάλο μέτωπο της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας. Καταρχήν, ο «Καλλικράτης» εξασφαλίζει αυτό, που όλοι πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι το απαραίτητο θεμέλιο κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας, δηλαδή τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Όπως γνωρίζετε, θεσμοθετούνται όλες οι απαραίτητες πρόνοιες για ένα αποτελεσματικό έλεγχο νομιμότητας, με το Ελεγκτικό Συνέδριο, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς ελλείμματα, για την αποφυγή κάθε πιθανότητας υπερχρέωσης και για την εξυγίανση προβληματικών Δήμων. Έχοντας εξασφαλισμένη έτσι τη δημοσιονομική σταθερότητα της Περιφέρειας και των Δήμων, θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες δυνατότητες που δίνει ο «Καλλικράτης» για την ανάπτυξη.

Ειδικά οι Περιφέρειες, αναλαμβάνοντας το σύνολο των αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων των κρατικών – μέχρι σήμερα – Περιφερειών, έχουν πλέον την ευθύνη της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. Και ουσιαστικά, όχι μόνο την ευθύνη της ανάπτυξης, αλλά και της αλλαγής του προτύπου της ανάπτυξης, για να είναι βιώσιμη αυτή η ανάπτυξη, να στηρίζεται στις πραγματικές μας, στις δικές μας δυνάμεις, να αξιοποιεί συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, και για να μπούμε στην εποχή της πράσινης, της καθαρής ανάπτυξης. Και βεβαίως, να γίνει η χώρα μας, μέσω της περιφερειακής ανάπτυξης, πράγματι ανταγωνιστική, να δώσει δουλειές ποιοτικές, να χτυπήσει την ανεργία και να δώσει σιγουριά.

Μεταφέρεται πλέον στην αιρετή Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν στον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό. Και σε αυτή την αρμοδιότητα, δεν εντάσσεται μόνο η κατάρτιση και η εκτέλεση Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και η συμμετοχή στην όλη διαδικασία κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, δηλαδή του ΕΣΠΑ, για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013.

Τολμώ να πω ότι, με αυτές τις αλλαγές, επιστρέφουμε στην κοινή λογική: τοπικές κοινωνίες, τοπικοί φορείς, κυρίως οι Περιφέρειες, μπορούν να κάνουν, πολύ πιο συνετά, πολύ πιο στοχευμένα, πολύ πιο αποτελεσματικά, τον σχεδιασμό για την ίδια τους την περιοχή.

Μπορούν πια να κρίνουν, να κρίνετε εσείς, πολύ καλύτερα από μια κεντρική και απομακρυσμένη από την Περιφέρεια, ή από τον τόπο όπου χρειάζεται η ανάπτυξη, υπηρεσία ενός Υπουργείου. Γιατί συνήθως, δεν γνώριζαν, ή και έβαζαν εμπόδια, πολλές φορές, στο να αξιοποιήσετε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής – δηλαδή, πού θα γίνουν οι επενδύσεις, πώς θα αποκτήσει μια περιοχή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ποια είναι η ταυτότητα της κάθε περιοχής, Περιφέρειας, Δήμου, που θα δώσει ένα νέο αναπτυξιακό όραμα, πώς θα αξιοποιηθούν οι τοπικές δυνάμεις. Όλα αυτά είναι θέματα, που δεν θα μπορούσε ένα κεντρικό κράτος και, μάλιστα, με την πελατειακή λογική που το διέκρινε μέχρι πρότινος, να αντιμετωπίσει, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την ανάπτυξη.

Έτσι, ο ρόλος των Περιφερειών γίνεται κομβικός για την επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου, για τα επόμενα χρόνια: την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την εξασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας, την εξασφάλιση εργασίας για τα νιάτα μας και όχι μόνο. Την αποφασιστική μετάβαση στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Δήμοι και Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα και την ευθύνη να συμβάλουν αποφασιστικά και στη στοχοθέτηση, και στην ιεράρχηση, αλλά και στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, απελευθερώνοντας αναξιοποίητες δυνάμεις.

Παίρνω ένα παράδειγμα, το οποίο πιστεύω ότι είναι ουσιαστικό και για την ανάπτυξη, από τον χώρο της παιδείας. Σκεφτείτε ότι όλοι σας στην Περιφέρεια, αλλά και πάρα πολλοί Δήμοι, έχουν Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Υπηρεσίες Επιμόρφωσης ΟΑΕΔ, Τεχνικά Λύκεια, Λαϊκή Επιμόρφωση, ΙΕΚ, ΚΕΚ, Ερευνητικά Ιδρύματα, καθώς και πολλά άλλα επιμορφωτικά προγράμματα. Πρώτα απ’ όλα, από όλα αυτά, ελάχιστα έχουν κάποια σχέση και κάποιο συντονισμό μεταξύ τους, στον τόπο το δικό σας.

Υπάρχουν προγράμματα, που έρχονται από το κέντρο ουσιαστικά και, πολλές φορές, είτε αναπαράγουν το κάθε ένα το ίδιο πρόγραμμα, χωρίς στόχευση, αλλά υπάρχουν και υποδομές που δεν αξιοποιούνται ένθεν και ένθεν, μεταξύ τους. Βεβαίως, ελάχιστη σχέση έχουν -κι αυτό είναι ακόμη χειρότερο – με την ανάγκη περιφερειακής ανάπτυξης. Ουσιαστικά, ήταν χρήσιμα για να γεμίζουν καφετέριες ή υπνοδωμάτια, αλλά ποτέ δεν συσχετίστηκαν ευθέως με την περιφερειακή ανάπτυξη ή και με τις γενικότερες ανάγκες της Περιφέρειας.

Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι αυτά γίνονται και θα γίνονται πια, όλο και περισσότερο, εργαλεία στα δικά σας χέρια, όπως η εφαρμοσμένη έρευνα, για να μπορείτε να πείτε εσείς ποια είναι τα προϊόντα και ποιες οι υπηρεσίες, που μπορεί να αναπτυχθούν στον τόπο σας, που θα είναι ανταγωνιστικές, που θα είναι χρήσιμες, που θα φέρουν επενδύσεις. Να μπορείτε να αποφασίζετε εσείς ποιες είναι οι καινοτομίες, που θα μπορούσαν να μπουν στο χώρο των επιχειρήσεων της περιοχής σας, για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το θέμα της ανεργίας.

Ποια είναι η εκπαίδευση ή η μετεκπαίδευση του ντόπιου δυναμικού, η συνεχής μετεκπαίδευση, η συνεχής πρόσβαση όλων των πολιτών, κάθε ηλικίας, στη γνώση, στην έρευνα και στην πληροφόρηση. Μια άλλη αντίληψη για την παιδεία, ως μια συνεχής επεξεργασία και καινοτομία του αντικειμένου που έχετε, είτε εσείς, στην Περιφέρεια, είτε συνολικά, ως χώρα, στην οικονομία.

Η δική σας επιμόρφωση, θεωρώ ότι είναι για όλους μας συνεχής ανάγκη, ούτως ώστε, με τις διεθνείς εξελίξεις, να μαθαίνουμε όλο και περισσότερο. Να μαθαίνουμε καταρχήν ο ένας από τον άλλο. Υπάρχει τεράστια εμπειρία σε αυτή την αίθουσα, είτε από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, είτε από τους άλλους χώρους από όπου έχετε προέλθει.

Μπορούμε, τις καλύτερες πρακτικές που ήδη υπάρχουν στη χώρα μας, να τις αξιοποιήσουμε, να τις επαναλάβουμε. Και τα λάθη τα οποία πιθανώς να έγιναν, να μην τα επαναλάβουμε. Να γνωρίζουμε τι έχει γίνει, τι έχει πετύχει και τι όχι. Να δούμε πιλοτικές εφαρμογές.

Να αξιοποιήσουμε, λοιπόν, και το χώρο της παιδείας και της έρευνας, ως μια μόνιμη διαδικασία επεξεργασίας αυτών των αντικειμένων. Διότι δυστυχώς, ο αιρετός της Αυτοδιοίκησης, πολλές φορές, και στην κεντρική πολιτική σκηνή, ήταν πολύ περισσότερο κάποιος ο οποίος ήταν απλώς διαμεσολαβητής, ή διεκδικητής κάποιας πίτας, αντί να είναι ο ίδιος καλλιεργητής, αν θέλετε, δηλαδή αυτός που δημιουργεί τις συνθήκες και το πλαίσιο της παραγωγικής δραστηριότητας σε κάθε περιοχή.

Γι’ αυτό και αλλάζει ο ρόλος σας, αλλά και οι ανάγκες που θα έχετε και εσείς, για να μπορέσετε να ασκήσετε τα καθήκοντά σας. Διότι θα πρέπει να γνωρίζετε πολλά θέματα – και δεν είστε, δεν είμαστε ούτε εμείς, οι πολιτικοί, αναγκαστικά ειδικοί σε κάθε θέμα, δεν είναι ο ρόλος μας να είμαστε ειδικοί σε κάθε τομέα.

Είναι όμως ανάγκη να μπορέσουμε να έχουμε βασικές γνώσεις για τη Διοίκηση, για τη λογιστική, για την οικονομία, για το περιβάλλον, για τα θέματα των σκουπιδιών, για τα θέματα της ανεργίας. Αυτά είναι θέματα, για τα οποία εμείς θα είμαστε κοντά σας, για να σας στηρίζουμε, αλλά και για να συμβάλετε κι εσείς στο δικό μας έργο, με τις δικές σας γνώσεις και ιδέες. Γι’ αυτό και έχει τόση σημασία η εκπαιδευτική διαδικασία, που πρέπει να είναι μέρος πια της ζωής μας, σε κάθε δραστηριότητα, από την Αυτοδιοίκηση, μέχρι και την παραγωγή.

Κυρίες και κύριοι, ο «Καλλικράτης» συνιστά χωρίς αμφιβολία τη μεγαλύτερη έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης που παρέχουμε προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, στον ίδιο τον πολίτη. Και είναι μόνο η αρχή.

Παραμένει στόχος μας, η μεταφορά στους Δήμους και τις Περιφέρειες όλων εκείνων των αρμοδιοτήτων, που εξακολουθούν σήμερα να ασκούνται απομακρυσμένα και αναποτελεσματικά, από την κεντρική Διοίκηση, ώστε να παραμείνει τελικά στο κέντρο μόνο η επιτελική και εποπτική λειτουργία.

Τώρα, έχουμε θεμελιώσει ισχυρές Περιφέρειες και Δήμους, όπου είναι πια σε θέση σταδιακά να υποδεχτούν και νέες αρμοδιότητες και να τις ασκήσουν αποτελεσματικά, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και για την ανάπτυξη της χώρας.

Στόχος είναι, όλες οι υπηρεσίες που αφορούν άμεσα στον πολίτη και στη ζωή του, να βρίσκονται δίπλα του. Οι αποφάσεις και ο σχεδιασμός για τη λειτουργία τους, να γίνονται επίσης δίπλα του, με τη συμμετοχή του, από τις υπηρεσίες υγείας, μέχρι την παιδεία, τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια.

Γι’ αυτό και όπως είπα, ένα από τα κεντρικά ζητήματα της συζήτησης που έχουμε ξεκινήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς για την παιδεία, είναι κι αυτός: ο τρόπος με τον οποίο θα διοικούνται τα Πανεπιστήμια, καθώς και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, σε κάθε ένα από αυτά.

Αυτή είναι η φιλοσοφία μας για το κράτος, για το πώς θα λειτουργήσει στο μέλλον. Γι’ αυτό, σας καλώ να εργαστούμε από κοινού και μαζί. Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος που ήδη εφαρμόζεται, με τις διαδικασίες επιμόρφωσης, όπου συμμετέχετε και εσείς, αλλά και οι υπάλληλοι των φορέων, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Και πιστεύω ότι αυτή είναι και η καλύτερη ένδειξη αισιοδοξίας γι’ αυτή τη νέα αρχή, που πρέπει να διαμορφώσουμε στην ελληνική κοινωνία, μέσα από μια μεγάλη κρίση, που σίγουρα πόνεσε και πονάει.

Μια αισιοδοξία, ότι μπορούμε να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα, καλύτερη, δικαιότερη, ένα κράτος δικαίου και ασφάλειας για όλους, με τον πολίτη στο επίκεντρο των προσπαθειών μας και με την ανάπτυξη ως μόνιμο στόχο.

Και βεβαίως, μέσα από τον «Καλλικράτη», με το πρώτο αυτό βήμα, έχουμε και το δεύτερο σημαντικό ζήτημα, αυτό της αποδοχής του συγκεκριμένου βήματος από τον Ελληνικό λαό. Και το τρίτο και σημαντικότερο είναι μπροστά μας – η υλοποίηση αυτής της μεγάλης αλλαγής.

Σας καλώ, λοιπόν, να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις, για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους το συντομότερο δυνατόν. Οι πολίτες της χώρας μας περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα. Σας καλώ και είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε στενά.

Ως Κυβέρνηση, θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας, σε ό,τι χρειαστείτε. Από εσάς, όμως, περιμένουμε τη δημιουργική και καινοτόμο συμβουλή και συμβολή σας, τις ιδέες σας, για το πώς μπορούμε να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, αυτές που χρειάζεται σήμερα η Δημόσια Διοίκηση. Να επισημαίνετε, χωρίς φόβο και με θετικό πάθος, τις αδυναμίες και τα λάθη, όπως είπε και ο Υπουργός Εσωτερικών προηγουμένως, γιατί είναι κοινός μας στόχος αυτή η μεγάλη αλλαγή.

Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Να κάνουμε πράξη οράματα πολλών δεκαετιών για την Αυτοδιοίκηση. Να κάνουμε αυτό τον αγώνα για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση, έναν αγώνα που θα είναι και ευκαιρία τελικά για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ελλάδας, μιας Ελλάδας που αξίζει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Σας συγχαίρω και πάλι για την εκλογή σας. Σας εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχετε μπροστά σας. Καλορίζικοι.

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, αγαπητές και αγαπητοί Δήμαρχοι και από όσο ξέρω και Δημοτικοί Σύμβουλοι που παραβρίσκεστε, νομίζω ότι είναι και αυτή μια μέρα η οποία θα εγγραφεί σε μία πολύ σημαντική διαδρομή, η οποία προφανώς σας αφορά όλες και όλους σας προσωπικά, αλλά όπως ξέρετε πολύ καλά, σε τελική ανάλυση αφορά τη χώρα η σημασία της η μεγάλη.

Τα συγχαρητήριά μας, τα συγχαρητήρια όλων των Ελλήνων πολιτών είναι για εσάς. Είναι συγχαρητήρια επιδοκιμασίας και επιβράβευσης, συγχαρητήρια τα οποία έχουν μέσα τους πολύ έντονο το στοιχείο της προσδοκίας και της ελπίδας, ίσως τόσο έντονο αυτό το στοιχείο της ελπίδας και της προσδοκίας όσο πολύ λίγες φορές στο παρελθόν.

Η σημερινή μας συνάντηση έχει μία ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία. Είναι το πρώτο βήμα στην πραγματικότητα που κάνουμε όλοι μαζί, εσείς και εμείς, παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες με την παρουσίαση και την ψήφιση του Καλλικράτη, μια δηλαδή μεγάλη δομική αλλαγή που ξεκίνησε πραγματικά την επομένη των περσινών Εθνικών Εκλογών και η οποία παρά τις γνωστές προφανείς αντιξοότητες που όλοι ζήσαμε, προχώρησε, δεν σταμάτησε.

Στην αρχή, θυμάστε οι περισσότεροι και οι περισσότερες πολύ καλά, μας έλεγαν ότι δεν θα προλάβουμε, ύστερα ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Είχαν παραβλέψει φαίνεται σε αυτήν την προσπάθεια ότι δεν είμαστε μόνοι μας, δεν είναι μόνος του ο Πρωθυπουργός, δεν είναι μόνη της η κυβέρνηση. Ότι εμείς και εσείς, κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση, είχαν παραβλέψει ότι είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση βάσει της εντολής του ελληνικού λαού είχε την αταλάντευτη πολιτική βούληση, την από την πρώτη μέρα κιόλας κατεύθυνση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε μία συνολική αλλαγή της Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους, αντιμετωπίζοντας αυτήν την αλλαγή ως μία εθνική υπόθεση, χωρίς κανένα κομματικό πρόσωπο και προσπαθώντας και ενσωματώνοντας αρχές και αξίες που είναι θεμελιώδεις. Είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την αναμόρφωση του διοικητικού αλλά και πολιτικού κατ’ επέκταση συστήματος στη χώρα, ενσωματώνοντας τις αξίες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, των ελέγχων και της εποπτείας, του διοικητικού ορθολογισμού και της αποτελεσματικής σε τελική ανάλυση και ίσως πάνω από όλα, εξυπηρέτησης του πολίτη.

Όμως ήταν σε αυτήν την πορεία και η Αυτοδιοίκηση που με τις θέσεις της, τη στάση της και τις επεξεργασίες της είχε καταστήσει ώριμη αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης, αλλά και της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης και κάποιες φωνές που δεν είδαν έγκαιρα τη μεγάλη αυτή ιστορική ευκαιρία και ευθύνη, ευθύνη να προχωρήσουμε σε αυτήν την ιστορική αλλαγή, φαντάζομαι ότι σήμερα έχουν πειστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις, κυρίως από τις ίδιες τις αποφάσεις του ελληνικού λαού.

Αυτές τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης αξιοποιήσαμε, αυτές τις θέσεις, αυτούς τους προβληματισμούς και τις επεξεργασίες, αυτή τη συμβολή πήραμε ως βάση και μαζί με ένα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό υψηλού κύρους και επάρκειας, τις οργανώσαμε στο αξιακό πλαίσιο του Καλλικράτη, τις κάναμε δηλαδή νόμο του κράτους.

Μαζί δίνουμε φωνή, όπως και τόσες άλλες φορές στο παρελθόν, στα πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, έχοντας όμως πάντα κατά νου σε τελική ανάλυση τις ανάγκες των πολιτών και κυρίως τώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, την ανάγκη της πατρίδας μας να ανορθωθεί, διαμορφώνοντας ένα νέο μοντέλο. Νέο μοντέλο προοδευτικής διακυβέρνησης, νέο μοντέλο πειθαρχημένης οικονομικής διαχείρισης, νέο μοντέλο ανάπτυξης. Μοντέλα καινούργια που να στηρίζονται στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της διαβούλευσης, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Υπό αυτήν την έννοια πράγματι ο Καλλικράτης συνιστά την επαναθεμελίωση της Αυτοδιοίκησης. Επαναθεμελίωση καταρχήν δομική, αφού πλέον έχουμε στη διάθεσή μας ένα στέρεο οικοδόμημα, για πρώτη φορά στην ιστορία συνολικά σχεδιασμένο, από τους Δήμους έως τις αιρετές Περιφέρειες, όμως βεβαίως και τις αποκεντρωμένες κρατικές Διοικήσεις και άρα έτσι συνεκτικό, εσωτερικά συνεπές και εξορθολογισμένο.

Επαναθεμελίωση διοικητική συνιστά ο Καλλικράτης αφού προχωρούμε σε μία νέα οργάνωση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης με ενίσχυση και των δύο Βαθμών, εκκαθαρίζοντας επικαλύψεις και ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου σχεδιασμού, που προς το παρόν στις περισσότερες περιπτώσεις εξάντλησε τα όρια και τα περιθώρια του Συντάγματος.

Επαναθεμελίωση δημοκρατική αφού εισάγουμε ένα νέο μοντέλο στην πραγματικότητα διακυβέρνησης, που αναδεικνύει τα συλλογικά Όργανα, θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας, θεσμούς διαβούλευσης και συμμετοχής του πολίτη.

Επαναθεμελίωση οικονομική αφού εξασφαλίζονται σύμφωνα με το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης, δυναμικοί οικονομικοί πόροι, αλλά και ένα πλαίσιο οικονομικής διαχείρισης με ελέγχους, ανεξάρτητη εποπτεία, αλλά και διαφάνεια, που εξασφαλίζει οικονομικά εύρωστους αλλά και βιώσιμους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω, όπως διαπιστώσατε ήδη, ότι σε ένα τόσο δύσκολο δημοσιονομικά περιβάλλον, ο προϋπολογισμός του 2011 ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις προς την Αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αρμοδιότητές της.

Επαναθεμελίωση όμως που εισάγει ο Καλλικράτης πάνω από όλα, κυρίως ηθική, αφού δίνει τη δυνατότητα για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των Αυτοδιοικητικών Αρχών  και των πολιτών, δίνει δηλαδή τη δυνατότητα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας, της δίνει την ευκαιρία για την καταξίωση του θεσμού στην κοινωνία. Τώρα θα λειτουργήσουμε τον Καλλικράτη, βασικό μοχλό αυτής της αλλαγής.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, η ψήφιση του Καλλικράτη, όπως κάθε ψήφιση νόμου, είναι απλώς η αρχή. Αν εμείς από πλευράς μας μέναμε στην ψήφιση, αν σταματούσαμε εκεί, λίγα θα είχαμε να προσφέρουμε στη χώρα και στους πολίτες. Από την πρώτη στιγμή προχωρήσαμε, προχωρήσαμε ταυτόχρονα με την κοινοβουλευτική διαδικασία στην επεξεργασία και εφαρμογή ενός πολύ σημαντικού, ίσως κάποιοι λένε πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα, ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη μετάβαση στον Καλλικράτη, για τη μετάβαση σε αυτήν την νέα πραγματικότητα, σε αυτή την νέα εποχή. Για την αντιμετώπιση κάθε πτυχής αυτής της αλλαγής από τα θέματα που αφορούν στη λειτουργική ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, ένα θέμα που οι περισσότεροι και οι περισσότερες γνωρίζετε, όλοι πολύ σύντομα θα αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι, παρότι δεν είναι από τα θέματα τα οποία μπορεί να συγκεντρώσουν και να επικεντρώσουν τη δημόσια συζήτηση, μέχρι τα ζητήματα που σχετίζονται με την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των οικονομικών, ώστε να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ από το μόχθο του ελληνικού λαού, δηλαδή κάθε ευρώ να πιάνει τόπο και να αλλάζει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, πάντα προς το καλύτερο.

Η σημερινή συνάντηση είναι με αφορμή και ευκαιρία την σειρά των επιμορφωτικών Διημερίδων που ξεκινήσαμε από το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, συνεχίστηκε από χθες εδώ στην Αθήνα, επίσης στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και συνάντηση για τα νησιά και θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες στη Λάρισα, περνώντας από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Είναι μια πρώτη μικρή, αλλά μεγάλης πρακτικής σημασίας απόδειξη της δουλειάς που, χωρίς τυμπανοκρουσίες, γίνεται όλο αυτό το διάστημα μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου για τη μετάβαση στον Καλλικράτη.

Το σύνολο των στελεχών του Υπουργείου μας, που με την ευκαιρία θέλω να τους ευχαριστήσω, από την πολιτική ηγεσία έως και όλους τους υπαλλήλους που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, για τις άοκνες προσπάθειές τους, όπως επίσης, την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η οποία προετοιμάζει σε συνεργασία με όλους τους Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας το μεγάλο έργο της ενοποίησης όλων των αναγκαίων υποδομών, πληροφοριακών συστημάτων, οικονομικών υπηρεσιών και τα λοιπά, ώστε όλα να είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με την εφαρμογή του Καλλικράτη και αυτό έχει εξελιχθεί όλους τους προηγούμενους  μήνες και βεβαίως, κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ήδη, να γνωρίζετε σας παρακαλώ, 257 διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη με μία ταχύτητα που, όταν ξεκινήσαμε το καλοκαίρι, φαινόταν σχεδόν αδύνατη και επίσης, ξεκίνησε και η διαδικασία για τα 1.200 νέα ηλεκτρονικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία θα οργανωθούν με αυστηρά αντικειμενικά πληθυσμιακά κριτήρια σε όλη τη χώρα, ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, καθώς και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την ΚΕΔΚΕ, οι οποίοι εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς, για να ολοκληρωθούν οι θεσμικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στον νόμο.

Ήδη, για όσους δεν γνωρίζουν, έχουν υπογραφεί 24 αποφάσεις από εμάς. Είναι ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και οδεύουν προς δημοσίευση 21 Προεδρικά Διατάγματα και είναι έτοιμα τα υπόλοιπα 4, τα οποία, έχει και αυτό τη σημασία του, είναι τα Διατάγματα για τα συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης και για το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α., το οποίο και θα είναι στη διάθεσή σας ως σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος τις επόμενες εβδομάδες.

Το ίδιο ισχύει και για τις 26 Υπουργικές Αποφάσεις, που θα εκδοθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, ως το τέλος του έτους, προκειμένου να έχουμε πλήρως καλύψει όλο εκείνο το τμήμα των κανονιστικών πράξεων, που προβλέπονται από τον νόμο, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του Καλλικράτη με τον πλέον απρόσκοπτο τρόπο.

Πολλοί λέμε – και με αυτή την έννοια το αναφέρω και εγώ – ότι ίσως ποτέ άλλοτε όλα τα Προεδρικά Διατάγματα και οι Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται σε έναν νόμο δεν εκδόθηκαν στην ώρα τους. Αυτή τη φορά αυτό έγινε πράξη, χάρις τη συνεργασία και στη συνέργεια όλων όσων έπρεπε να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία βεβαίως και της Αυτοδιοίκησης.

Είναι ξέρετε ότι εδώ που ταιριάζει πολύ καλά να πει κανείς τη φράση ότι εδώ είναι η επανάσταση του αυτονόητου, όπως εύστοχα την έχει χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός, η οποία καθημερινά αποδεικνύεται πως μόνο αυτονόητου δεν υπήρξε για χρόνια ολόκληρα στη χώρα μας. Μια επανάσταση όμως που βεβαίως για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται βούληση, επιμονή και στοχοπροσήλωση, για αυτό και είναι επανάσταση. Μια επανάσταση που είναι θέμα επιλογής, γιατί είναι πάρα πολλοί εκείνοι που εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρωθούν τα προγράμματα αυτά που απαιτούνται για την υλοποίηση του Καλλικράτη. Δηλαδή, εργάζονται πυρετωδώς για να μεταφέρουν αυτή τη γνώση σε εσάς, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Ένα μέρος αυτής της δουλειάς, αυτό με τη μεγαλύτερη πρακτική σημασία αυτή την ώρα, βρίσκεται στους φακέλους, καθώς και τα cd, τους οπτικούς δίσκους που πήρατε ήδη από το πρωί. Πρόκειται για τον οδικό χάρτη αμέσων ενεργειών αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι το εργαλείο για την ομαλή μετάβαση όλων των νέων φορέων της Αυτοδιοίκησης και την αποτελεσματική ολοκλήρωση της περιόδου προσαρμογής στις νέες συνθήκες λειτουργίας τους από αυτή τη στιγμή που μιλάμε έως και το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Θέλαμε – και αυτό ήταν το σκεπτικό – να προσφέρουμε για την απογείωση του Καλλικράτη ένα εγχειρίδιο, σαν αυτό των πιλότων, ώστε να κινηθούμε με τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, για να αποφύγουμε λάθη και προβλήματα, δυσκολίες, που ξέρετε πολύ καλά ότι, έχω και προσωπική εμπειρία, ταλανίζουν πολλές φορές τους ανθρώπους, ιδίως τις νεοεκλεγμένες Αρχές, είτε Δημοτικές, είτε και Περιφερειακές πια για τη χώρα μας.

Φεύγοντας από εδώ, αλλά και από τις επιμορφωτικές διημερίδες, θα έχετε άρα στα χέριά σας ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τον συντονισμό των ενεργειών τους επόμενους μήνες της αρχικής εφαρμογής του Καλλικράτη. Ένα εργαλείο για τις ενέργειες που απαιτούνται τόσο από εμάς, όσο και από εσάς, με την ημέρα με την ημέρα, ώστε οι νέοι θεσμοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και ανεμπόδιστα από την 1η Ιανουαρίου.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, το επόμενο τρίμηνο, παρά την κούραση σας, είναι κρίσιμο. Τίποτα δεν μπορεί και δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε στην τύχη του. Οι πολίτες πρέπει να εξυπηρετηθούν άμεσα, όπως και πριν και σταδιακά όλο και καλύτερα. Για να γίνει αυτό, πρέπει οι υπάλληλοι να βρεθούν στις θέσεις τους. Οι μετατάξεις να έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν ολοκληρωθεί. Στο σημείο αυτό είναι νομίζω απαραίτητο να αποσαφηνίσω για μια ακόμη φορά ότι μαζί με τις συγχωνεύσεις των Δήμων και τον περιορισμό των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου όπως ξέρετε από περίπου 6.000 Δημοτικές Επιχειρήσεις θα καταργήσουμε τις 4.500 περίπου Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από το 1998 κυρίως και μετά και αυτή η κατάργηση στον Καλλικράτη προβλέπεται να ακολουθηθεί από τις απαραίτητες μετατάξεις για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς να τίθεται σε καμία απολύτως περίπτωση θέμα απολύσεων των εργαζομένων σε αυτές τις Επιχειρήσεις.

Επίσης, πρέπει οι νέοι Οργανισμοί να λειτουργήσουν τα πληροφοριακά συστήματα, να είναι ενημερωμένα. Όλοι να είστε σε θέση να ασκήσετε τις νέες αρμοδιότητες, με τις οποίες εμπλουτίστηκε ο θεσμός, είτε του Α΄ ή του Β΄ Βαθμού.

Όλα αυτά βεβαίως δεν μπορούν να επιτευχθούν, παρά μόνο αν συντονιστούμε και θα συντονιστούμε, θα δουλέψουμε όλοι μαζί.

Ο οδικός χάρτης άμεσων ενεργειών αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δείγμα αυτής της βούλησης, είναι το πρώτο εργαλείο που θέτουμε στη διάθεσή σας προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη ξεκινήσαμε ακόμη και τη διαδικασία για τη νέα λειτουργική και αισθητικά αναβαθμισμένη σήμανση των νέων αυτοδιοικητικών δομών και κτιρίων, με τρόπο φιλικό προς τους πολίτες, ανάλογα βεβαίως με τα επιμέρους χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν αστικοί, ορεινοί ή νησιωτικοί Δήμοι και ένα από τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι να κοινολογήσουμε μέσα από το διαδίκτυο αυτή μας την πρόθεση, ώστε να εισπράξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πιο καινοτόμες, πιο ωραίες ιδέες σε αυτή την κατεύθυνση.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι το μεταβατικό στάδιο θα έχει δυσκολίες, θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια. Για αυτό άλλωστε προνοήσαμε ότι οι νέες αρμοδιότητες θα μεταφέρονται προς την Αυτοδιοίκηση ή από τον έναν βαθμό της Αυτοδιοίκησης στον άλλον με έναν εύλογο ρυθμό, μετά από την κατάλληλη μεταβατική περίοδο, όπως για παράδειγμα, ξέρετε πολύ καλά η αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ που μεταφέρεται στις Περιφέρειες από 1η Ιουλίου ακριβώς για αυτό τον λόγο.

Μην έχει όμως σας παρακαλώ κανείς και καμία την ψευδαίσθηση ότι αυτή η πορεία θα είναι ανεύθυνη, θα είναι απρόσκοπτη. Θα χρειαστεί με ψυχραιμία, αλλά και νηφαλιότητα, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να υπερνικήσουμε τα εμπόδια που θα  βρούμε μπροστά μας, γιατί θα βρούμε εμπόδια μπροστά μας.

Εσείς πρώτοι θα διαπιστώνετε ατέλειες και ελλείψεις, ανάγκες βελτιώσεων και συμπληρώσεων. Κανένας, πόσο μάλλον εμείς, δεν έχει το αλάθητο και για αυτό είμαστε εδώ, για να λύνουμε κάθε μέρα τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται. Θα το κάνουμε όμως – και αυτό είναι κάτι, στο οποίο θέλω σας παρακαλώ πολύ να δώσετε ιδιαίτερη σημασία – έχοντας πάντα αταλάντευτη την απόφασή μας, την απόφαση του Πρωθυπουργού να κινηθούμε στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών του Καλλικράτη.

Να σας πω δύο παραδείγματα. Μπορεί με το νέο καθεστώς απόλυτης αντικειμενικότητας στις προσλήψεις με την υπαγωγή στο ΑΣΕΠ, μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί, γιατί δεν θα είναι η πρώτη χρονιά το 2011, ήδη το 2010 εφαρμόστηκε αυτό, κάπου να δημιουργηθεί μια καθυστέρηση. Θα την αντιμετωπίσουμε, χωρίς όμως ποτέ να πάμε να πάμε πίσω στο ζήτημα της αξιοκρατίας. Το ίδιο παραδείγματος χάριν και με το Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Νομίζω ότι οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εσάς είστε κοινωνοί της πρόβλεψης, της υποχρεωτικής αυτής πρόβλεψης, ανάρτησης από 1η Μαρτίου όλων των αποφάσεων της Αυτοδιοίκησης στο διαδίκτυο, για να μπορούν αυτές οι αποφάσεις να είναι εκτελεστές.

Αυτό μπορεί να επιβαρύνει μία Διοικητική Υπηρεσία. Θα δώσουμε λύση, όχι όμως πηγαίνοντας πίσω στη μείζονα αρχή «όλα στο φως», μία αρχή η οποία υπηρετείται μέσα από το Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Ήδη να γνωρίζετε επίσης σας παρακαλώ ότι δουλεύουμε για την εκπόνηση ενός νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου, για τα επόμενα 3,5 χρόνια που έρχονται, με στόχο την ολοκλήρωση υποστήριξης των νέων θεσμών ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, πιο διαφανείς, πιο ανταγωνιστικοί, δηλαδή πιο φιλικοί στους πολίτες.

Αυτό το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω μεταφορά αρμοδιοτήτων και στην Αυτοδιοίκηση Α’ αλλά και στην Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού. Άλλωστε το έχουμε πει πολλές φορές με τον Καλλικράτη δεν τελειώνουμε, με τον Καλλικράτη ξεκινούμε.

Αυτό το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο θα είναι που θα επιτρέψει στο κράτος να αναλάβει καθαρά τον επιτελικό του ρόλο, να σχεδιάζει, να συντονίζει, να εποπτεύει, να ελέγχει και μέχρι εκεί. Για αυτό θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας, για αυτό θα πορευτούμε μαζί σας, γιατί έχουμε πλήρη συναίσθηση της ανάγκης διαρκούς υποστήριξης κάθε τομής, κάθε μεταρρύθμισης. Πόσο μάλλον μια τόσο μεγάλη σε έκταση και σε βάθος διοικητικής και θεσμικής μεταρρύθμισης που είναι ο Καλλικράτης.

Αυτήν την υποστήριξη δίνουμε με το πρώτο Επιχειρησιακό Σχέδιο μετάβασης στον Καλλικράτη, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουμε και με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την 4ετία που έρχεται και θα είναι μία προσπάθεια ομαλής μετάβασης, αλλά διασφάλισης ανάπτυξης του Καλλικράτη, που είναι και το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας.

Με αυτό που μόλις σας είπα είναι συνδεδεμένη μία παρατήρηση. Θυμάστε πολύ καλά ότι υπήρξαν αναφορές, υπήρξαν ακόμα και αιτιάσεις, ελπίζω να μην εξακολουθούν να υπάρχουν, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τον Καλλικράτη. Νομίζω ότι πια είναι σαφές ότι αυτό είναι μια λάθος προσέγγιση, είναι ένα λάθος συμπέρασμα.

Αυτό που πραγματικά δεν υπάρχει με τον Καλλικράτη, αυτό που έπαψε να υπάρχει, είναι η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων. Χρήματα για την ανάπτυξη, χρήματα για την οργάνωση αποτελεσματικών υπηρεσιών, υπάρχουν και θα υπάρχουν και βεβαίως και θα διατεθούν και απλώς ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής. Άλλωστε μαζί θα δουλέψουμε για να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που πια είναι μια υποχρέωση όσον αφορά το περιφερειακό του σκέλος που έχει πέσει στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα συνοδευτεί και παράλληλα θα πορευτεί με την αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΛΛ.Α.Δ.Α., Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης Αυτοδιοίκησης, ύψους – όπως έχουμε ξανά πει – 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τετραετία. Ένα πρόγραμμα που θα αφορά για πρώτη φορά και τους δύο Βαθμούς Αυτοδιοίκησης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες δράσεις για την αναμόρφωση όλων των πτυχών λειτουργίας, των κομματικών εκείνων της χώρας με τα οποία εμπλέκεται η Αυτοδιοίκηση.

Στο Πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. καταρχήν θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη δημιουργία των κοινωνικών υποδομών που θα διασφαλίσουν το σύνολο όλων εκείνων των δράσεων στην κοινωνία και ειδικά στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, που βιώνουν εντονότερα το κόστος αυτής της κρίσης.

Είναι δική σας και δική μας προτεραιότητα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές μας, να δείξουμε σε όλους το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, του Καλλικράτη.

Στο Πρόγραμμα αυτό, στο Πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α., θα εντάξουμε επίσης δράσεις που κινητοποιούν το πολιτιστικό μας δυναμικό, αναβαθμίζουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ένα περιβάλλον στο οποίο επίσης εργαζόμαστε και που θα εμπνεύσουν μια νέα ποιότητα ζωής.

Οφείλουμε επίσης να εντάξουμε ολοκληρωμένα προγράμματα οδικής ασφάλειας, όχι απλώς ασφαλτοστρώσεις. Ολοκληρωμένα προγράμματα οδικής  ασφάλειας ενταγμένα μέσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας που έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση, από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών. Προγράμματα οδικής ασφάλειας και παρεμβάσεων στις πόλεις, στους Δήμους, μέχρι την εκπόνηση και υλοποίηση βεβαίως ειδικών προγραμμάτων για τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και βέβαια σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα προχωρήσουμε προκειμένου να ενισχυθεί κάθε μορφή τοπικής επιχειρηματικότητας.

Η χώρα, το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, πρέπει να αρχίσει να παράγει ακόμα περισσότερα ανταγωνιστικά προϊόντα. Να παράγει πλούτο, να σταθεί στα πόδια της, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο επιθετικά η κρίση.

Κλείνοντας, αγαπητές και αγαπητοί Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, έχουμε μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο για Πράσινη Ανάπτυξη. Ο Πρωθυπουργός πρώτος από όλους. Το περιβάλλον μας είναι το απροσμέτρητης αξίας συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, ένα πλεονέκτημα που θα αναδειχτεί μόνο αν δουλέψουμε όλοι μαζί.

Εμείς θα θέσουμε στη διάθεσή σας τις χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση των υποδομών που θα αλλάξουν το τοπίο. Έργα υποδομής για τη γεωργία, για την κτηνοτροφία και την αλιεία. Έργα, αλλά και την αταλάντευτη πολιτική βούληση για να σταματήσει το όνειδος των ανεξέλεγκτων χωματερών και να προχωρήσει η διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών και των δικτύων αποχέτευσης. Έργα βελτίωσης της προσπελασιμότητας επίσης στις τουριστικές περιοχές.

Μια Ελλάδα που αλλάζει είναι το μήνυμα, το μήνυμα που θα φέρει επενδύσεις, το μήνυμα που θα φέρει τουρισμό υψηλού επιπέδου, το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει με τη δουλειά της και τα έργα της και η Αυτοδιοίκηση.

Μέσω του ΕΣΠΑ, προγράμματα που έχουν εκπονηθεί, θα εκπονηθούν για την ολοκλήρωση συγκοινωνιακών έργων, λιμενικών έργων και δράσεων πολιτικής προστασίας, θα είναι στη προμετωπίδα των προσπαθειών της Αυτοδιοίκησης.

Όμως η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης διαμορφώνει τις κατάλληλες θεσμικές υποδοχές για την εφαρμογή διοικητικών καινοτομιών διαρκώς παραγόμενων. Είναι μια ευκαιρία που όλοι είμαστε αποφασισμένοι να μην χαθεί.

Όσοι σε αυτήν την πορεία για πρώτη φορά εκλεγήκατε, αλλά και όσοι έχετε μία πολύτιμη εμπειρία και μεταφέρετε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, έχετε βγει από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν πριν από το 10ήμερο αυτό και θέλω σας παρακαλώ πολύ να κλείσω με μια παρατήρηση.

Ο Καλλικράτης έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι συνιστά τη μεγαλύτερη έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης της Πολιτείας προς την Αυτοδιοίκηση, τελικά προς κάθε τοπική κοινωνία. Είναι η μεγαλύτερη μεταφορά πολιτικής ισχύος, αλλά και ευθύνης, στην ιστορία της χώρας πιθανότατα. Μια τέτοια πρωτόγνωρη ριζοσπαστική αλλαγή, ενέχει δύο κινδύνους. Ο ένας είναι να υποτιμηθεί η δύναμή της, να μην αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνει για μια νέα αρχή. Εσείς που είστε οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας, μην υποτιμήσετε σας παρακαλώ τη μεγάλη ευκαιρία μιας νέας αρχής για τη χώρα.

Ο άλλος κίνδυνος που επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι ο ακριβώς αντίθετος. Να υπερτιμηθεί δηλαδή αυτή η νέα εξουσία, η νέα πολιτική ισχύς, οι νέες αρμοδιότητες και οι πόροι. Να τρωθεί για αυτό το λόγο, το απαραίτητο κλίμα συνεργασίας με την Πολιτεία και τους θεσμούς της κεντρικής διοίκησης, με το Κοινοβούλιο, ακόμα χειρότερα να επέλθει αποξένωση από τις τοπικές κοινωνίες.

Αυτόν τον διπλό κίνδυνο πρέπει πρώτα εσείς, αλλά και όλοι μαζί, πάση θυσία να αποφύγουμε, γιατί όλοι μαζί και ο καθένας από εμάς χωριστά καλούμαστε να πάρουμε την υπόθεση Καλλικράτης στα χέρια μας και να την μετατρέψουμε σε μια θετική υπηρεσία προς όλους τους πολίτες.

Πριν σας ευχηθώ καλή επιτυχία και παραχωρήσω το βήμα στον Πρωθυπουργό της χώρας για την κύρια ομιλία, θυμήθηκα αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, ότι όταν ψηφίζαμε, αγαπητέ Πρόεδρε, το νομοσχέδιο του Καλλικράτη, είχαμε κάνει πάρα πολλές συναντήσεις, είχαν γίνει και συνέδρια, είχαν γίνει και πανελλήνιες συνεδριάσεις Οργάνων της Αυτοδιοίκησης και τότε γινόταν μια προσπάθεια να παρομοιαστεί ο Καλλικράτης και συνηθίζεται αυτό και θυμάμαι είχα κρατήσει κατά νου διάφορες παρομοιώσεις. Άλλοι έλεγαν ότι ο Καλλικράτης είναι ένα καράβι σε μια θαλασσοταραχή, που το θέμα είναι πως θα το οδηγήσουμε με ασφάλεια στο λιμάνι, καλό, άλλοι έλεγαν ότι ο Καλλικράτης είναι μια πολύ μεγάλη δομική αλλαγή, επίσης σωστό. Έλειπε από όλες αυτές τις προσπάθειες, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κάτι το οποίο υπάρχει και είναι πολύ βαθιά μέσα στον Καλλικράτη. Έλειπε η ανάγκη να παρομοιάσουμε κατά τέτοιον τρόπο τον Καλλικράτη ώστε να αντιληφθούμε ώστε αυτό το οποίο σε τελική ανάλυση έχει ο Καλλικράτης ανάγκη, είναι πρώτον, το στοιχείο της φροντίδας, δεύτερον, το στοιχείο της προστασίας, γιατί ο Καλλικράτης είναι πράγματι κάτι το οποίο πρέπει και να το φροντίσουμε, αλλά και να το προστατέψουμε και η ευθύνη πρώτα και κύρια η δική μας, αλλά κατ’ επέκταση και η δική σας πλέον, μετά την τιμητική εκλογή σας από τον ελληνικό λαό, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Επιτρέψτε μου να πω, πιθανότατα είναι ιστορική αυτή η ευθύνη.

Αυτό λοιπόν που σαν παρομοίωση νομίζω ότι αποδίδει στον Καλλικράτη να έχουμε όλοι στο νου μας ότι είναι για να εκφράζει και να εκπροσωπεί αυτά τα στοιχεία της φροντίδας, αλλά και της προστασίας, είναι να έχουμε πολύ βαθιά όλοι στη συνείδησή μας και στο μυαλό μας ότι σε τελική ανάλυση αυτό που είναι ο Καλλικράτης, είναι ένα μικρό παιδί, το οποίο έχει τη δική μας ανάγκη να το πάρουμε τώρα στα πρώτα του βήματα, να το νοιαστούμε, να το φροντίσουμε, πάνω από όλα να το προστατεύσουμε, γιατί ο Καλλικράτης μεγαλώνοντας έχει πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα να δώσει στις τοπικές κοινωνίες, στην ανάπτυξη, αλλά και στη δημοκρατία, αλλά και στο πολιτικό σύστημα, άρα τελικά και στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλορίζικοι, σιδεροκέφαλοι, καλή δουλειά και τώρα ξεκινάμε.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΥΚΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΡΟΝΙΕΣ

Η κυβέρνηση παρουσίασε τις θέσεις της μέσα από το πρόγραμμα “Καλλικράτης”, για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης δημόσιας διοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 16ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε, κύριε Υπουργέ, στην ΚΕΔΚΕ, μαζί με τους συνεργάτες  σας Υφυπουργούς και τον Γενικό Γραμματέα, θεωρώντας ότι αυτή η ευκαιρία δικαιολόγησε σε πολύ μεγάλο βαθμό και την επίσημη έλευσή σας μετά από ικανό διάστημα στην Ένωση, αφού μας δώσατε σημαντικές ειδήσεις σήμερα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΚΕΔΚΕ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε και αγαπητά μέλη της ΚΕΔΚΕ, που τοποθετηθήκατε εκ μέρους των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ραγκούση ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητά μέλη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και αγαπητές φίλες και φίλοι, που τιμάτε με την παρουσία σας την σημερινή μας συνάντηση, καλύτερα μάλλον συνεδρίαση, σύσκεψη, θα ήταν να την αποκαλέσουμε και να τη χαρακτηρίσουμε.

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΟΛΙΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ 14ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

Καταρχήν θέλω να πω ότι θα κάνω μια προσπάθεια να μιλήσω ως στέλεχος της κυβέρνησης. Σε αυτό το χώρο, σε αυτές τις συναντήσεις, μιλούσα πάντα ως στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σαν στέλεχος της ελληνικής περιφέρειας. Ελπίζω να τα καταφέρω να υποδυθώ – αν θέλετε το ρήμα – αυτό τον ρόλο.

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ 14ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και του 14ου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ, αγαπητοί συνάδελφοι με προσοχή, όπως και εσείς, έτσι κι εγώ, παρακολούθησα τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις και νομίζω, ότι για όσους είχαν την ευκαιρία μαζί μου να παρακολουθήσουν και το όχι πολύ μακρινό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που πάλι πραγματοποιήθηκε με την ανακοίνωση του Προγράμματος «Καλλικράτης», άρα συζήτησε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης»,