shadow

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ 14ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και του 14ου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ, αγαπητοί συνάδελφοι με προσοχή, όπως και εσείς, έτσι κι εγώ, παρακολούθησα τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις και νομίζω, ότι για όσους είχαν την ευκαιρία μαζί μου να παρακολουθήσουν και το όχι πολύ μακρινό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που πάλι πραγματοποιήθηκε με την ανακοίνωση του Προγράμματος «Καλλικράτης», άρα συζήτησε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», είναι σχετικά εύκολο να διαπιστώσει κάτι εξαιρετικά ευοίωνο και αισιόδοξο το οποίο νομίζω χαρακτηρίζει όλων των θεσμικών επιπέδων τις τοποθετήσεις και αυτό είναι ότι όσο περνάει ο καιρός όλοι μας -βάζω και την Κυβέρνηση μέσα σ’ αυτό- όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε το μεγάλο βάρος της ευθύνης που έχουμε επωμιστεί και ειδικά και η Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποί της, αλλά και η πολιτειακοί και πολιτικοί θεσμοί της χώρας που βεβαίως λογικό είναι να χρειάζονται το χρόνο προκειμένου και να μελετήσουν, αλλά και να αντιληφθούν το εύρος των αλλαγών που επιχειρούνται, όλοι κινούμαστε σε μία κατεύθυνση σύγκλισης και όχι απόκλισης.

Νομίζω, ότι δεν κάνω λάθος αν πω ότι το χρονικό διάστημα που πέρασε από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ μέχρι το συνέδριο της ΕΝΑΕ πιο κοντά μας έχει φέρει, παρά πιο μακριά τουλάχιστον όσον αφορά την πλειοψηφία εξαιρώντας ορισμένες πολιτικές δυνάμεις που έχουν επίσημα και καθαρά όχι μόνο σ’ αυτό το θέμα, αλλά γενικότερα σε τέτοιου τύπου ζητήματα, όπως είναι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στη χώρα οριοθετήσει τελείως κατηγορηματικά και αντίθετα τη στάση τους.

Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, αγαπητές και αγαπητοί φίλοι, κατά τη γνώμη μας, γιατί ενισχύει ακόμη περισσότερο εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν πραγματικά να επωμιστούν, το έχουν δηλώσει και φαίνεται ότι το αποδεικνύουν όλο και περισσότερο, έχουν επωμιστεί τη μεγάλη ευθύνη να φέρουν σε πέρας μία ίσως την ευρύτερη και τη βαθύτερη θεσμική αλλαγή σ’ αυτά τα επίπεδα στη χώρα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Στο τέλος μπορεί να μην είμαστε ομόφωνοι, στο τέλος μπορεί να μην είμαστε απολύτως σύμφωνοι σε όλα, είναι βέβαιον όμως ότι θα έχουμε ο ένας επηρεάσει τον άλλον και αυτό θα είναι για το καλό του θεσμού, αυτό θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών που θα υπηρετήσουν οι νέοι θεσμοί, αυτό θα είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Εμείς είχαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή αναλάβει μία μεγάλη θα έλεγα ιστορική ευθύνη απέναντί σας, προσήλθαμε μετά την εντολή του ελληνικού λαού στους 4 Οκτωβρίου σε μια σειρά από συναντήσεις κατά την διάρκεια των οποίων δηλώσαμε απερίφραστα ότι έχει έρθει κατά τη γνώμη μας η ώρα των έργων, ότι ξέρουμε πόσο επίπονο και δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα, έχουμε απόλυτη συναίσθηση της δυσκολίας, αλλά θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, γιατί ο τόπος δεν μπορεί να περιμένει άλλο, η Αυτοδιοίκηση δεν έχει το περιθώριο να παραμένει εκτεθειμένη σε άδικες κριτικές, οι πολίτες δεν μας έχουν αφήσει κανένα περιθώριο για ολιγωρία.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι όταν στις πρώτες συναντήσεις με τους αγαπητούς πια φίλους του Διοικητικού σας Συμβουλίου μιλούσαμε γι’ αυτά τα θέματα παρ’ ότι καινούργια Κυβέρνηση έδειχναν την καλή τους προαίρεση, στην πραγματικότητα όμως αμφέβαλαν, κατά βάθος αμφέβαλαν, όπως βεβαίως και οι συνάδελφοι της ΚΕΔΚΕ και ήταν απολύτως λογικό αυτό.

Και ήταν απολύτως λογικό, γιατί γι’ αυτά τα πράγματα, γι’ αυτά τα θέματα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, έχουν ανταλλαγεί πολλοί προβληματισμοί, φτάσαμε δε στο σημείο, αντικειμενικά το λέω, το περιγράφω να είναι στην Ελλάδα η Αυτοδιοίκηση πολύ πιο μπροστά απ’ ότι η πολιτεία, να έχει η Αυτοδιοίκηση κάνει μια σειρά από μελέτες, να έχει προχωρήσει σε μία σειρά αποφάσεις των συλλογικών της οργάνων και η πολιτεία να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση.

Νομίζω, ότι στην πορεία αποδείξαμε, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε και αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν το υπογραμμίζω γιατί είναι κάτι στο οποίο πρέπει να σταθεί κανείς, παρά μόνο γιατί χρησιμεύει για να γίνει κατανοητό ότι όπως τον Οκτώβριο είπαμε ότι ναι, αγαπητοί φίλοι, θα προχωρήσουμε, έτσι και τώρα λέμε, ότι θα προχωρήσουμε και στη β’ φάση και στην τελική φάση του εγχειρήματος.

Έχουμε δημιουργήσει πια στέρεες προϋποθέσεις γι’ αυτό, υπάρχουν βεβαίως πολλά θέματα ακόμη για τα οποία πρέπει να δουλέψουμε, αλλά πρέπει να δουλέψουμε από κοινού. Και γι’ αυτό όταν είχα την τιμή να επισκεφτώ μαζί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το Διοικητικό Συμβούλιο και να συνεδριάσω επί αρκετές ώρες μαζί τους, με τους συναδέλφους σας και τις συναδέλφους σας, μου δόθηκε η ευκαιρία να πω κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας γι’ αυτό και θέλω να το έχει και το σύνολο του συνεδρίου της ΕΝΑΕ υπόψη του.

Κι αυτό είναι ότι απόφαση του Πρωθυπουργού, απόφαση της Κυβέρνησης είναι να συνδιαμορφώσουμε τον «Καλλικράτη». Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη, από την πρώτη στιγμή είχαμε απορρίψει το μοντέλο που λέει, ότι παίρνουμε τις μελέτες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ  και αυτές παρουσιάζουμε στο διάλογο. Είπαμε η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, τώρα λέμε ότι έχοντας καταθέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κατ’ αρχήν προτείνουμε να οικοδομήσουμε τον «Καλλικράτη», μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πάμε μαζί να συνδιαμορφώσουμε όλα τα ζητήματα.

Γι’ αυτό το λόγο και απ’ ότι γνωρίζω και μάλιστα ήταν ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας συγκροτήθηκαν ειδικές ομάδες δουλειάς, αν δεν κάνω λάθος, αγαπητέ Πρόεδρε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ προκειμένου ακριβώς να μας δοθεί σημείο προς σημείο η πρόταση του χώρου της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης που πρέπει και δεσμευόμαστε ότι θα λάβουμε οπωσδήποτε υπόψη μας και όσο μπορούμε και ό,τι μπορούμε θα αποδεχτούμε, ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε θα υπάρχουν αιτιολογημένες αρνήσεις γι’ αυτό, δεν θα είναι απλώς αυθαίρετες, ούτε θα είναι ιδεοληπτικού τύπου αντιρρήσεις, θα είναι για συγκεκριμένους λόγους και με συγκεκριμένα επιχειρήματα και αν υπάρξουν και αν είναι.

Γιατί θα σας πω, ότι για το μείζον θέμα που από πολλές, πάρα πολλές τοποθετήσεις προκύπτει διαρκώς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από όλο το χώρο της Αυτοδιοίκησης νομίζω, ότι από τη στιγμή που προχθές στη Βουλή και μάλιστα με αφορμή ένα άλλο θέμα για το οποίο συζητήσαμε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, υπήρξε μία μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων τοποθέτηση επί του θέματος, που είχε ως κατάληξη την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή, την οποία θα την πάμε μέχρι το τέλος και θα την πάμε μαζί με την Αυτοδιοίκηση άμεσα, η οποία πράγματι -είπε ο Πρωθυπουργός- απαιτεί πόρους και αρμοδιότητες και θα έχει -είπε χαρακτηριστικά και το υπογράμμισε- και πόρους και αρμοδιότητες.

Και δεν υπάρχει όπως καταλαβαίνετε, είναι τέτοια η φύση του πολιτικού συστήματος, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση για την ευόδωση μιας τέτοιας προσπάθειας από το να υπάρχει μια τέτοια ρητή και κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού της χώρας.

Ο οποίος Πρωθυπουργός ξέρετε πολύ καλά ότι πιστεύει πάρα πολύ στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και επίσης πιστεύει όχι μόνο στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης που μπορούμε με το υφιστάμενο Σύνταγμα να δημιουργήσουμε, αλλά πολύ περισσότερο και σε ένα πιο προχωρημένο σύστημα, το οποίο βεβαίως δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το προσεγγίσουμε, διότι υπάρχουν απαράβατοι συνταγματικοί περιορισμοί.

Και δε νομίζω ότι καμιά και κανένας σας θα επιθυμούσε να ξαναζήσει ο θεσμός της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης μια περιπέτεια που την είχε ταλαιπωρήσει πριν από λίγα χρόνια ακριβώς για αντίστοιχους λόγους που αφορούσαν τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα.

Άρα λοιπόν πρέπει να είναι σαφές και κατανοητό σε σας παρακαλώ θερμά ότι εμείς περιμένουμε. Περιμένουμε γραπτές παρατηρήσεις, υποδείξεις, διαφωνίες και προτάσεις. Είναι κρίσιμο θέμα για την πρόοδο και τη βαθύτερη επεξεργασία του προγράμματος «Καλλικράτη», είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι επ΄ ωφελεία της μεγάλης αυτής θεσμικής αλλαγής, της βαθύτατης και πολύ σοβαρής αυτής θεσμικής αλλαγής.

Και βεβαίως αυτός είναι και ο λόγος, που θέλω να γνωρίζετε επίσης σας παρακαλώ, για τον οποίο και δε θα ήταν δυνατόν εμείς να έχουμε προχωρήσει σε δημοσιοποίηση επόμενων εξειδικεύσεων, επόμενων σταδίων εξειδίκευσης αυτού του προγράμματος, εάν πρώτα δεν πάρουμε από την ΕΝΑΕ τα αποτελέσματα και του συνεδρίου της, αλλά βεβαίως και της επεξεργασίας που θα κάνουν οι ομάδες δουλειάς που το Διοικητικό Συμβούλιο έχει συγκροτήσει.

Γιατί τότε αυτό θα ισοδυναμούσε βεβαίως όπως καταλαβαίνετε με μία θα τη χαρακτήριζα τελείως λανθασμένη αγνόηση αυτών των πολύ σημαντικών, είμαστε βέβαιοι, πολύ σημαντικών αναλύσεων αλλά και υποδείξεων που μπορεί το σημαντικό αυτό Σώμα των στελεχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να προσφέρει όχι στην Κυβέρνηση, ούτε στενά στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», αλλά στη χώρα.

Και θέλω επίσης αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, να σας πω ότι δεν είναι μόνο το πρόγραμμα «Καλλικράτης» το πρόγραμμα μέσα από το οποίο η μόνη νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στην οποία αποδεικνύουμε ότι πραγματικά πιστεύουμε στην ανάγκη της συνδιαμόρφωσης και πραγματικά πιστεύουμε στο αγαθό της δημόσιας δημοκρατικής διαβούλευσης πριν τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Ειδικά για θέματα, για τα οποία έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι δεν ανήκουν ούτε είναι υπόθεση ενός κόμματος, ούτε πολύ περισσότερο στιγμιαία μόνο θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας. Ποιος πιστεύει ή ποιος έχει την ψευδαίσθηση ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει στιγμιαία επίπτωση στην εξέλιξη της πατρίδας μας;

Η θεσμική αυτή αλλαγή, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι από τις θεσμικές αλλαγές που δε γίνονται ούτε κάθε τέσσερα χρόνια, ούτε κάθε δέκα χρόνια. Είναι αλλαγές οι οποίες στιγματίζουν την πορεία της χώρας στο σύνολό της και με το βάρος μιας τέτοιας προσέγγισης είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σταθούμε απέναντι σε αυτή την αλλαγή.

Και ξαναλέω ακόμη μια φορά ότι είναι πολύ θετικό για τη χώρα ότι με μια τέτοια συναίσθηση ευθύνης είτε μέσα από τις συμφωνίες είτε μέσα από τις διαφωνίες, πολιτικές αλλά και θεσμικές και κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, μέχρι τώρα στέκονται.

Είχαμε την ευκαιρία να αποδείξουμε στην πράξη ότι πιστεύουμε στη μεγάλη δύναμη της συνδιαμόρφωσης που προκύπτει από τη δημόσια διαβούλευση και με το άλλο μεγάλο εθνικό μας θέμα που είναι οι αλλαγές στον κώδικα ιθαγένειας και σε ζητήματα που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική.

Εμείς έχουμε πει και το πιστεύουμε πραγματικά βαθιά, ότι πρέπει, οφείλουμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα μια κοινωνία ειρήνης και ασφάλειας, κοινωνικής ασφάλειας, κοινωνικής ειρήνης και να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Πιστεύουμε και το έχουμε θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού και έχουμε πάρει την έγκρισή του, ότι είναι μεγάλη εθνική οικονομική και κοινωνική ανάγκη η ένταξη των νόμιμων μεταναστών στο κοινωνικό οικονομικό και παραγωγικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Το πιστεύουμε βαθιά ότι είναι πολύ μεγάλη εθνική κοινωνική και οικονομική ανάγκη αυτή η διαδικασία ένταξης. Γι΄ αυτό και σήμερα ανακοινώσαμε το προσχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για διαβούλευση, παραμένοντας στις βασικές μας επιλογές και στους βασικούς μας στόχους, αλλά αξιοποιώντας όλες τις χρήσιμες, όλες τις λογικές, όλες τις σωστές προτάσεις που προήλθαν από πολίτες, από φορείς και από κόμματα.

Και αυτό είναι γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, τίποτα από αυτά που διαχειριζόμαστε έχουμε απόλυτη πεποίθηση ότι δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να σκεφτεί ούτε κομματικά ούτε ακόμη χειρότερα με ελατήρια προσωπικά, τίποτα από αυτά που συζητούμε.

Τίποτα από αυτά που κάνουμε δεν είναι ούτε προσωπικές ούτε κομματικές πολιτικές, είναι πολιτικές πολύ σοβαρές για τη χώρα, είναι επιλογές και πολιτικές που θα επηρεάσουν την Ελλάδα στην οποία θα ζήσουν και θα αναπτυχθούν τα παιδιά μας, είναι επιλογές οι οποίες θα μας συνοδεύουν για πάντα.

Και είναι μεγάλη πραγματικά και χωρίς υπερβολή ευτυχής συγκυρία για τη χώρα το γεγονός ότι το στελεχικό δυναμικό της Αυτοδιοίκησης και Α΄ και Β΄ βαθμού ότι έρχεται να συναντηθεί σε αυτή τη μεγάλη στιγμή για την πατρίδα μας διαθέτοντας ένα τόσο υψηλό βαθμό ωρίμανσης, πολιτικής θεσμικής ωρίμανσης, που μας επιτρέπει αυτή τη στιγμή να συζητάμε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που είναι η βαθύτερη και μεγαλύτερη αλλαγή του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης που έχει συντελεστεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, γιατί είναι και ενιαία, είναι και ταυτόχρονη, είναι και πολυεπίπεδη.

Σας θυμίζω ότι μέχρι τώρα οι αλλαγές ήταν ο «Καποδίστριας» μια αλλαγή που αφορούσε τα όρια των Δήμων, δεν επενέβαινε ούτε στη λειτουργία των Δήμων, ούτε στη λειτουργία της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ούτε στο επίπεδο της αποκεντρωμένης κρατικής Διοίκησης. Όταν πριν από τον «Καποδίστρια» είχε θεσμοθετηθεί η δευτεροβάθμια Νομαρχιακή Αιρετή Αυτοδιοίκηση και αυτή αυτοτελώς είχε τότε νομοθετηθεί και πιο πριν απ΄ αυτή ο θεσμός της κρατικής Περιφέρειας.

Άρα λοιπόν μιλάμε για μία τεράστια θεσμική αλλαγή στη χώρα μας, μια αλλαγή που σίγουρα θα δημιουργήσει σε πολλά επίπεδα πολλές συνέπειες και που όμως έχει η χώρα την τύχη να τις συζητά σε ένα επίπεδο που ειλικρινά χάρη σε σας θα ζήλευαν οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων μεγάλων θεσμικών αλλαγών που προανέφερα, η κάθε μία από τις οποίες στον καιρό της ήταν πράγματι κι εκείνες κάθε μια ξεχωριστά μια επαναστατική αλλαγή.

Άρα λοιπόν με απόλυτη συναίσθηση του βάρους και της ευθύνης προχωρούμε, όπως είπαμε τον Οκτώβριο ότι θα πάμε στη διοικητική μεταρρύθμιση και βρεθήκαμε στη θέση αρχές Ιανουαρίου να παραδώσουμε σε σας και στην ΚΕΔΚΕ για μελέτη και ανάλυση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το σχέδιο και το πρόγραμμα «Καλλικράτης», έτσι και τώρα σας λέμε ότι θα πάμε και στα επόμενα στάδια στηριγμένοι και στις δικές σας απόψεις και στις δικές σας γραπτές προτάσεις.

Ώστε να μπορέσουμε το χρόνο ακριβώς που μας επιβάλλεται αλλά και που επιτρέπεται να δώσουμε την ευκαιρία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να συζητήσει τελικά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, το οποίο παρεμπιπτόντως αναφέρω ότι εννοείται ότι θα περιλαμβάνει και τη γεωγραφία όλων των επιπέδων, δεν υπάρχει πιθανότητα να ψηφίσει η Βουλή το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και μέσα εκεί να μην περιέχονται τα νέα όρια όλων των επιπέδων, είτε του Α΄ είτε του Β΄ βαθμού, με συγκεκριμένο και αναλυτικό τρόπο για κάθε ένα από αυτά.

Και όλα αυτά στηριγμένα σε μία πολιτική βούληση που λέει ότι δεν πάμε σε αυτή την αλλαγή ούτε συμπτωματικά ούτε τυχαία, πάμε διότι τουλάχιστον σε ότι μας αφορά μία παράταξη, ένας ολόκληρος χώρος πιστεύει ότι αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας.

Το μέλλον της Ελλάδας είναι ο Α΄ και ο Β΄ βαθμός, είναι το κράτος που θα μπορεί να παίξει τον πραγματικό επιτελικό του ρόλο και το οποίο όμως θα έχει την αποκεντρωμένη παρουσία, όπως οφείλει να έχει όχι μόνο με βάση το Σύνταγμα, αλλά και με βάση τις ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας ξεχωριστά.

Στήριγμα θα είναι όπως σας είπα οπωσδήποτε η πολιτική βούληση αυτό το εγχείρημα όχι απλώς να μην αποτύχει, αλλά να πετύχει απόλυτα. Έχω σε μια γραπτή ομιλία που νομίζω ότι σε αυτή τη φάση μπορώ και απλώς να την περιγράψω προφορικά, έχουμε στο Υπουργείο αυτή τη στιγμή μια συνολική οικονομική προσέγγιση για το εγχείρημα.

Υπάρχει η πολιτική βούληση και για τους πόρους που θα στηρίξουν τη λειτουργία των νέων μονάδων Αυτοδιοίκησης και για τους πόρους που θα στηρίξουν την αναπτυξιακή λειτουργία, διότι δεν μας ενδιαφέρει απλώς και μόνο να μπορούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να λειτουργήσουν, μας ενδιαφέρει να μπορούν να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο κι αυτό να μπορούν να το κάνουν ειδικά μέσα σε συνθήκες όπου πλέον η ανάπτυξη είναι το υπ΄ αριθμόν ένα ζητούμενο του ελληνικού λαού, της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

Και όλα αυτά βεβαίως με έναν πολύ συγκεκριμένο και πολύ επίσημο τρόπο, τον οποίον θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε υπόψη σας, ήδη έχουμε θέσει πολλά βασικά του στοιχεία υπόψη σας, μόλις μπούμε ακριβώς σε αυτή τη φάση. Άρα και πόροι για να λειτουργήσουν οι νέες μονάδες Αυτοδιοίκησης και πόροι να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο.

Και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο μιας νέας αντίληψης για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, μια νέα αντίληψη που περισσότερο έρχεται σαν αίτημα από την κοινωνία και λιγότερο σαν πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης, μιας παράταξης, ενός κινήματος το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει δεσμευτεί για όλα αυτά τα θέματα.

Μιας νέας αντίληψης για την Αυτοδιοίκηση που έρχεται σαν αίτημα από την κοινωνία, που έρχεται σαν αίτημα από τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης και που ουσιαστικά σημαίνει ένα συγκεκριμένο πράγμα, δεν επαναθεμελίωση σε νέες βάσεις και θεσμικές και διοικητικές αλλά και ηθικές της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Μια επαναθεμελίωση που θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αποκτήσει πια, ίσως είναι λίγο υπερβολικό κι έχουμε πει να αποφεύγουμε να το αναφέρουμε ως τέτοιο, αλλά πιθανόν τα βασικά χαρακτηριστικά της τελικής θεσμικής της συγκρότησης, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και το προβλεπτό μέλλον.

Μια Ελλάδα, της οποίας πράγματι οι πολιτικές ισορροπίες αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων επιπέδων εξουσίας θα επανακαθοριστούν και αυτός ο επανακαθορισμός δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα γίνει προς όφελος του Α΄ και του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Εξ ου και αν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας προβληματισμός έχετε ήδη αντιληφθεί, έχετε ήδη ακούσει, έχετε ήδη διαβάσει, ακριβώς σε σχέση με αυτό το θέμα και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, μήπως τελικά, λένε, υπάρχει ένας προβληματισμός, δημιουργηθούν τόσο ισχυρές μονάδες Αυτοδιοίκησης, που θέσουν υπό αμφισβήτηση τα άλλα αυτή τη στιγμή επίπεδα άσκησης πολιτικής εξουσίας στη χώρα, τα οποία θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να επανακαθορίσουν κι αυτά τη δική τους πυξίδα.

Άρα λοιπόν πάμε για ισχυρότατες μονάδες Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας, έτσι κι αλλιώς, οι οποίες από την παρουσία τους κι από το θεσμικό τους ρόλο θα ταράξουν τα νερά του πολιτικού μας συστήματος, εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ως κίνημα ως Κυβέρνηση προς όφελος των πολιτών, που είναι και οι τελικοί κριτές ή και οι τελικοί αποδέκτες όλων αυτών που κάνουμε.

Ούτε γιατί κάποια συγγράμματα μας έχουν οδηγήσει σε κάποιες ιδεοληψίες, ούτε γιατί κάποια δόγματα μας έχουν εγκλωβίσει σε κάποιες απόψεις ιδεολογικές δεν κάνουμε ότι κάνουμε. Κάνουμε ότι κάνουμε, γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δει κανείς την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της νέας αντίληψης για την Αυτοδιοίκηση δένουν συνδέονται και μια σειρά από καινοτομίες. Μια σειρά από καινοτομίες που αξιοποιούν ότι καλύτερο αυτή τη στιγμή μπορεί να δώσει ο ανθρώπινος πολιτισμός και σε επίπεδο τεχνικών μέσων, αλλά και σε επίπεδο νέων συστημάτων και νέων λειτουργιών.

Ότι μπορεί να μας δώσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα νέα συστήματα εξουσίας και δημοκρατικής οργάνωσης, όλα αυτά έχουν περάσει χάρη και στη βοήθεια μιας πολύ υψηλού επιπέδου Επιτροπής που ξέρετε πολύ καλά ότι δούλεψε για να δημιουργηθεί το σχέδιο «Καλλικράτης» έχουν περάσει μέσα σ’ αυτό που έχετε στα χέρια σας.

Δεν έχουμε κανείς από εμάς την αμφιβολία ότι ο «Καλλικράτης» όχι μπορεί, αλλά προεξοφλώ ότι χάρη και στη δική σας συμβολή και στη συμβολή όλων μπορεί και θα γίνει ακόμη καλύτερος, μπορεί και πράγματι θα γίνει ακόμη καλύτερος.

Σ’ αυτή την πορεία βέβαια έχουμε έναν αντίπαλο, είναι η ατυχία μας γιατί ο αντίπαλός μας είναι ο χρόνος. Αν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν σε δύο χρόνια θα ήταν προφανώς διαφορετική η κατανομή μέσα στο χρόνο. Όμως κι αυτός ο χρόνος είναι αρκετός ώστε χωρίς να κάνουμε την παραμικρή έκπτωση στην ουσία του εγχειρήματος να καταφέρουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες και στις Ελληνίδες να εκλέξουν και τα νέα Δημοτικά Συμβούλια και τους νέους Δημάρχους και τα νέα Περιφερειακά Συμβούλια και τους νέους Περιφερειάρχες.

Και αυτό βεβαίως μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα γίνει, καμιά φορά και σ’ εμάς έρχονται διάφορες απόψεις, διάφορες κυρίως πληροφορίες σε φήμες, δεν μας ενδιαφέρουν οι απόψεις μπορεί να υπάρχουν είτε σε πολιτικές δυνάμεις, είτε σε πρόσωπα, μας ενδιαφέρει αυτές να μην αποδίδονται σε μας, είναι σεβαστές όσο υπάρχουν, άκουσα τον κ. Τρεμόπουλο που πριν είπε κάτι σχετικό, δεν μιλώ γι’ αυτό, μιλώ για εκείνες τις φήμες που κυκλοφορούν ως προερχόμενες από το Υπουργείο.

Σας παρακαλώ αγνοείστε τες πλήρως, το χρονοδιάγραμμα εξελίσσεται όπως ακριβώς το έχουμε προγραμματίσει, περιμένουμε τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας, περιμένουμε τις γραπτές σας προτάσεις, θα περάσουμε στην τελική φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου το οποίο βεβαίως θα πάρει πολύ μεγάλο κόπο πάρα πολλών ανθρώπων που ακόμη πρέπει να συνεισφέρουν.

Αρκεί να σας πω, ότι το νομικό, το θεσμικό, το πολιτικό, το νομοτεχνικό βάρος του Προγράμματος «Καλλικράτη» ως νομοσχεδίου ισοδυναμεί με το θεσμικό, το νομικό, το νομοπαρασκευαστικό βάρος 16 περίπου νομοσχεδίων, μιλούμε για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, τέτοιου βάρος νομοσχέδιο.

Παρ’ όλα αυτά και παρ’ όλο το βάρος του το νομοπαρασκευαστικό και το θεσμικό εξελίσσεται και θα εξελιχθεί με τη δική σας την βοήθεια και τη συμβολή όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί, ώστε να έχουμε ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου τους επόμενους μήνες που βεβαίως θα απελευθερώσει όλες εκείνες τις επόμενες, τις παρεπόμενες διαδικασίες που πρέπει να οργανώσουμε, γιατί χωρίς καμιά αμφιβολία η μεγάλη αυτή αλλαγή μόλις τώρα άρχισε.

Πριν παρέλειψα παρ’ ότι έκανα την παρέμβαση να σας πω αναφερόμενος στους πόρους, ότι είναι χωρίς αμφιβολία σε απόλυτη ισχύ η δέσμευση της Κυβέρνησης ότι το προσωπικό το οποίο θα κρίνουμε, θα προτείνετε, θα κρίνουμε και θα συναποφασίσουμε ότι απαιτείται, ώστε 1/1/2011 να πλαισιώσει τις νέες αυτοδιοικητικές μονάδες, το προσωπικό αυτό βεβαίως και θα κινήσουμε μέσα στο 2010 όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για να προσληφθεί.

Σας διευκρινίζω βέβαια κάτι το οποίο είναι έτσι και αλλιώς και προφανές, μια διαδικασία που έτσι κι αλλιώς δεν επιβαρύνει δημοσιονομικά τη φετινή χρονιά, που είναι τόσο κρίσιμη και ζείτε όλοι γιατί είσαστε μέρος της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη μεγάλη κρίση τη δημοσιονομική που περνάει η χώρα μας, γιατί όπως είναι προφανές θα επιβαρύνει από την 1/1/2011 και μετά τον κρατικό προϋπολογισμό.

Λοιπόν, αυτό είναι το πλαίσιο, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, μέσα στο οποίο θα κινηθούμε. Θέλω και θέλουμε σας παρακαλώ πολύ να κρατήσετε ότι είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο γιατί δεσμευτήκαμε, όχι μόνο γιατί δεν θέλουμε να εκτεθούμε, αλλά γιατί βαθιά πιστεύουμε στην ανάγκη αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή να λάβει σάρκα και οστά από 1/1/2011 στην πατρίδα μας.

Θέλουμε τη συνέργεια και τη συνεργασία σας, θέλουμε και πιστεύουμε ότι μαζί θα συνδιαμορφώσουμε το τελικό αποτέλεσμα, ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο σε όλους σας και σε όλους μας θα δώσει πολλές χαρές, αλλά σίγουρα μία απ’ αυτές και ίσως τη σημαντικότερη είναι ότι τα έφερε έτσι η ζωή, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να συναποτελούμε το σώμα εκείνο, το συλλογικό εκείνο υποκείμενο που διαμόρφωσε όχι την ιστορία, αλλά το μέλλον. Ένα μέλλον για το οποίο θα είσαστε και θα είμαστε υπερήφανοι.

Σας ευχαριστώ πολύ.