shadow

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΚΕΔΚΕ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε και αγαπητά μέλη της ΚΕΔΚΕ, που τοποθετηθήκατε εκ μέρους των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο.Είναι προφανές ότι ομαδοποιώντας τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις που έγιναν, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο και καταλήγοντας στον κύριο Καλογερόπουλο, αυτό που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από θέματα, τα οποία άπτονται της περαιτέρω επεξεργασίας ή καλύτερα σε πολλές από τις περιπτώσεις που αναφερθήκατε της περαιτέρω κοινολόγησης προς εσάς επεξεργασίας που έχει ήδη γίνει στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» και επειδή τώρα σε αυτό το πλαίσιο ήδη η πρωτομιλία μου και εγώ διαπίστωσα ότι διήρκεσε περίπου μία ώρα, θα ήταν εξοντωτικό να αναφερθούμε.

Αυτά όλα κρατούνται, είτε γιατί ήδη περιέχονται μέσα στην επεξεργασία την νομιμοπαρασκευαστική που έχει γίνει, είτε γιατί η Επιτροπή Παρακολούθησης τα ξέρει, είτε γιατί το επόμενο διάστημα που απομένει θα εισαχθούν προς επεξεργασία και τελική διευκρίνιση στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται.

Η δεύτερη κατηγορία είναι διάφορες προτάσεις που έγιναν και οι οποίες θέλω να αντιμετωπιστούν από πλευράς μας με την προσήκουσα σοβαρότητα, για αυτό και δεν θα απαντηθούν τώρα. Κυρίως είναι θέματα που σχετίζονται με τα άμεσα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.

Η γενική παρατήρηση, κύριε Πρόεδρε, που έχω να κάνω είναι ότι αναφέρομαι από οικονομικά, αναφέρομαι άμεσα για πόρους που θα αποδοθούν άμεσα στην Αυτοδιοίκηση, όχι υπογραφές που μπαίνουν για να υπάρχουν χαρτιά, αλλά μιλάμε για την μεταφορά αυτών των πόρων, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην Αυτοδιοίκηση, όλα όσα σας προανέφερα.

Τώρα, εγώ νομίζω ότι δικαιολογημένα πρέπει να αναφερθώ στην τρίτη κατηγορία των επισημάνσεων, που θα βοηθήσουν την Αυτοδιοίκηση ακόμα περισσότερο να προετοιμαστεί για την τελική φάση του διαλόγου, που θα είναι και η φάση λήψης των αποφάσεων ή των ιστορικών αποφάσεων.

Γενικές λοιπόν επισημάνσεις. Πρώτον, χωρίς καμία αμφιβολία, χωρίς την προσωπική πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού, δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα αυτή τη στιγμή και κανένα περιθώριο να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Σας λέω – και αυτό είναι το θετικό πολύ και καταγράφεται ήδη σε όλες τις παράλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση – ότι το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της κυβέρνησης. Αυτό τώρα βεβαίως δεν σημαίνει ότι το κάθε μέλος της κυβέρνησης, καθώς επίσης και όποιος συμμετέχει σε αυτή τη δημόσια συζήτηση είτε εντός κυβερνητικών Οργάνων, είτε εντός Κοινοβουλίου, είτε εντός Αυτοδιοίκησης, είτε εντός κοινωνίας, δεν έχει και τις διαμορφωμένες τις προσωπικές του απόψεις, αλίμονο. Όμως θέλω να ξέρετε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος πιστεύει πάρα πολύ σε αυτή την μεταρρύθμιση. Απόδειξη για αυτό είναι ότι οι περισσότερες δημόσιες αναφορές και ομιλίες του Πρωθυπουργού περιλαμβάνουν ρητές αναφορές, σχετικά με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Το δεύτερο που θα ήθελα να αναφέρω, γιατί και αυτό δικαιολογημένα επισημάνθηκε από εσάς, είναι ότι καμία απολύτως κοινολογημένη, καθώς επίσης και γνωστοποιημένη δια μέσου του Τύπου προσέγγιση, λύση, σενάριο για θέματα χωροταξίας δεν προέρχεται από το Υπουργείο. Θέλω να είσαστε απολύτως βέβαιοι για αυτό το οποίο σας λέω.

Εμείς, όπως καταλαβαίνετε, νομίζω ότι όλοι είσαστε πάρα πολύ έμπειροι, έχουμε διαρκείς και καθημερινές επικοινωνίες με πάρα πολλούς ανθρώπους. Βουλευτές όλων των κομμάτων μέσα στη Βουλή και στο Υπουργείο. Βουλευτές όπου και αν σταθούμε. Αυτοδιοικητικούς πολίτες. Πολλοί ΟΤΑ, είτε Νομαρχίες, είτε Δήμοι, έχουν στείλει γραπτά υπομνήματα με προτάσεις συγκεκριμένες. Δεν ξέρω αν θα υιοθετήσετε την πρόταση που έκανε ο κύριος Κοιμήσης. Όμως ξέρω ότι πάρα πολλοί Δήμοι, πάρα πολλοί αυτοδιοικητικοί ως πρόσωπα έχουν υποβάλει γραπτές προτάσεις. Έχουμε ένα πολύ πλούσιο αυτή τη στιγμή υλικό συγκεντρώσει και το οποίο να ξέρετε ότι σε κάθε περίπτωση του μελετούμε και το λαμβάνουμε υπόψη μας. Όλοι αυτοί βεβαίως κάθε φορά που έρχονται σε επαφή μαζί μας, μας κοινολογούν τις προτάσεις τους. Τώρα, αν εκείνοι μετά σπεύδουν και γνωστοποιούν αυτές τις προτάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υιοθετημένες προτάσεις από εμάς.

Έχουμε αποφύγει με μεγάλη προσοχή να δώσουμε την εντύπωση σε οποιονδήποτε έρχεται μαζί μας ότι αυτές είναι οι αποφάσεις, αυτά θα είναι τα δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σας λέω κάτι, το οποίο απασχόλησε πάρα πολύ τον Τύπο, που βεβαίως σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, με την περίφημη εκείνη ιδέα, που δεν είχε βγει ποτέ από το στόμα μας, αλλά είχε έρθει σε εμάς ως πρόταση, αν θυμάστε, να αναβληθούν οι Δημοτικές Εκλογές και πολλές φορές πολλές εφημερίδες είχαν γράψει και πολλοί το είχαν χρησιμοποιήσει σαν ενδεχόμενο. Πότε δεν είχε προέλθει από εμάς.

Βεβαίως, όταν έρχεται κάποιος σε επικοινωνία μαζί μας και μας κάνει αυτή την πρόταση, δεν σημαίνει ότι εμείς θα του πούμε απορρίπτεται, ξέχασε το, κακώς μας το είπες. Όλα αυτά καταγράφονται.

Όμως σας διαβεβαιώνω για το κυριότερο. Το μόνο το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση είναι αυτό που θα αποτελέσει προϊόν απόφασης της κυβέρνησης και όχι μόνο του Υπουργείου των Εσωτερικών και το οποίο θα γνωστοποιηθεί στο σύνολό του. Δεσμεύομαι προσωπικά απέναντί σας για μία ακόμη φορά ότι αυτό, το οποίο θα γνωστοποιηθεί, θα έχει αρχή, μέση και τέλος, θα διέπεται από ενιαίους κανόνες, από θεσμικούς, αναπτυξιακούς, λειτουργικούς, διοικητικούς κανόνες, ενιαίους για όλη τη χώρα και για την Αττική και για την Θεσσαλονίκη, όπως από την πρώτη στιγμή, από τις προγραμματικές κιόλας δηλώσεις, έχουμε προαναφέρει και για όλες τις ομοειδώς περιπτώσεις, νησιωτικών Δήμων, ορεινών Δήμων, αλλά και πεδινών Δήμων της χώρας.

Δεν χρειάζεται, θα ήταν κουραστικό να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι δεν θα είναι σε κανέναν εύκολο να βρει μέσα σε αυτό, το οποίο θα παρουσιάσουμε, το στοιχείο της μεροληψίας, κάθε είδους μεροληψίας και να πει «Είδες; Εκεί χρησιμοποιήσατε αυτά τα κριτήρια και πήγατε σε αυτή τη λύση. Στον δίπλα Νομό ή στον παραδίπλα Νομό κάνατε το άλλο, γιατί από εκεί, για παράδειγμα, είναι ο τάδε ή ο τάδε ή αποδεχτήκατε την Α ή την Β παρέμβαση, από πού και αν αυτή προέρχεται».

Άρα λοιπόν, θέλω να είσαστε απολύτως βέβαιοι ότι εμείς δεχόμαστε πάρα πολλές προτάσεις, αλλά οι προτάσεις, στις οποίες θα καταλήξουμε, θα γνωστοποιηθούν σε εσάς, ταυτόχρονα και μαζί σε πρώτο στάδιο, πριν απ’ όλα να πω και πριν από όλους, όταν ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά, την οποία κάνουμε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε και εμείς να διαβάζουμε κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία όμως, σας ξαναλέω ακόμη μια φορά, ως τέτοια σε καμία απολύτως περίπτωση δεν προέρχονται από εμάς.

Για να είναι σαφές ότι από πλευράς μας, νομίζω ότι άλλωστε θα ήταν σε κάθε περίπτωση αδικαιολόγητη οποιαδήποτε κριτική παρατήρηση τέτοιου τύπου, διότι μέχρι τώρα ότι έχουμε πει έχει τηρηθεί απαρέκκλιτα, όσον αφορά τον χρόνο, σας είπα και προηγουμένως, η δουλειά που γίνεται  και από την νομιμοπαρασκευαστική Επιτροπή και από το Υπουργείο ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες και αυτό είναι κυριολεκτικό, η δουλειά είναι πολύ μεγάλη, είναι πολύ σημαντική, ο νόμος θα ψηφιστεί τον Μάιο.

Η απάντηση στο ερώτημα πότε το νομοσχέδιο στο σύνολό του μαζί με τη χωροταξία θα δοθεί σε εσάς για να το μελετήσετε και να κάνετε παρατηρήσεις, έχει δύο σκέλη.

Πρώτον, θα έχετε τον χρόνο που απαιτείται για την τελική επισκόπηση και μελέτη του νομοσχεδίου. Λέω τελικά, γιατί ξαναλέω ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει συνδιαμορφώσει το μεγαλύτερο μέρος και με εσάς και με την ΕΝΑΕ του νομοσχεδίου, δεν θα έρθει ούτε ως κατεπείγον το νομοσχέδιο στη Βουλή, ούτε θα κατατεθεί τη Δεύτερα και την Πέμπτη θα ψηφιστεί.

Σας διευκρινίζω δε κάτι, το οποίο ίσως όσο δεν το έχετε υπόψη σας, γεννά ανησυχία και άγχος. Είναι ότι το νομοσχέδιο πρώτα θα κατατεθεί στη Βουλή ως προσχέδιο νόμου για διαβούλευση στη Βουλή και με τα κόμματα και μετά ως τελικό σχέδιο νόμου στη Διαρκή Επιτροπή για να ψηφιστεί και να πάει στη συνέχεια στην Ολομέλεια.

Άρα, θα υπάρχει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα να κάνετε πλήρη τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου και της χωροταξίας.

Νομίζω ότι δεν είναι η στιγμή να παρασυρθεί κανείς μας σε περιοχές συζήτησης ή και αντιπαράθεσης, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος αυτής της κοινής προσπάθειας και αυτού του εγχειρήματος. Όλα αυτά που λέμε, εδώ είμαστε για να κριθούμε ότι θα τηρηθούν και θα τηρηθούν στο ακέραιο και δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι κανείς δεν θα έχει από εμάς, είναι επιλογή μας, την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας πει «μας αιφνιδιάσατε». Ξέρετε γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε, όχι εδώ μέσα, πουθενά και σε κανέναν αυτή τη δυνατότητα; Γιατί δεν έχει λόγο αυτό το εγχείρημα να πάει στα μουλωχτά.

Θα βγούμε ενώπιον του ελληνικού λαού, ενώπιον της Αυτοδιοίκησης μαζί με την Αυτοδιοίκηση, στον βαθμό που το θέλει και θα υποστηρίξουμε με επιχειρήματα και με πολιτικό θάρρος και βεβαιότητα για αυτό που κάνουμε, απέναντι στον ελληνικό λαό, αυτό το οποίο πρόκειται να περιληφθεί μέσα στον «Καλλικράτη». Δεν ξέρω τι μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να φοβούνται  ή να έχουν στο μυαλό τους. Τους παρακαλώ θερμά, μην εννοούν ότι εμείς αυτό που πάμε να κάνουμε έχει κάποιο μειονέκτημα που θα επιχειρήσουμε να το κρύψουμε.

Εμείς ξέρουμε από τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας με το μέρος μας, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλουν τον «Καλλικράτη». Επίσης, ξέρουμε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος μόνο θετικό πρόσημο θα βάλει σε αυτό το εγχείρημα.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτό που θα κάνουμε δεν θα έχει κανένα απολύτως περιθώριο σε κανέναν να πει ότι εδώ κόψατε και ράψατε με βάση εκλογικά ποσοστά ή κομματικές προτεραιότητες και αυτό το πράγμα είναι που μας δίνει την άνεση – και θα το αποδείξουμε – αυτό το πράγμα να το θέσουμε στην Αυτοδιοίκηση, αλλά βεβαίως και στην κοινωνία, έγκαιρα υπόψη, για να πάρει τις αποφάσεις και να πει τις απόψεις και το έχουμε – επιτρέψτε μου να κάνω μια προσωπική αναφορά μέχρι τώρα – αυτό αποδείξει σε πολύ δύσκολα θέματα για την κοινωνία.

Με συγχωρείτε πολύ, αλλά για την προσωπική αναφορά, Πρόεδρε, δεν θα κρατήσει πολύ. Προχθές περάσαμε από τη Βουλή ένα πολύ πιο δύσκολο για τις σχέσεις της κυβέρνησης ή του Υπουργείου με την κοινωνία και συγκεκριμένες περιοχές που πληθυσμού και των πολιτών, που ήταν ο νέος Κώδικας για την ιθαγένεια και το μεταναστευτικό και όμως το πήγαμε εξαντλητικά με διαβούλευση, γιατί εμείς σε τελική ανάλυση θέλουμε όλοι απέναντι στην κοινωνία, στον τόπο και σε κάθε τοπική κοινωνία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το θέλουμε είναι απαραίτητο και αυτό θα γίνει και το περιθώριο που υπάρχει είναι πράγματι αρκετό.

Ένα πράγμα δεν μου επιτρέπεται σήμερα να κάνω είναι να αποσύρω αυτή τη μείζονα θεσμική και νομική πρωτοβουλία της κυβέρνησης από το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Αυτή η πρωτοβουλία του «Καλλικράτη» δεν είναι ούτε μια προσωπική πολιτική του Ραγκούση, ούτε μια πολιτική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι μια κεντρική, μια κορυφαία κυβερνητική απόφαση, η οποία βεβαίως και θα απασχολήσει και τα κυβερνητικά Όργανα, διότι δεν είναι κανείς, ο οποίος θεάται αυτή τη διαδικασία. Σας το είπα και προηγουμένως, όλοι έχουν την άποψή τους. Όμως εξίσου και ισότιμα για εμάς έχουν αυτή τη θέση σε αυτή τη συνδιαμόρφωση και οι φορείς και οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, οι κατ’ εξοχή αρμόδιοι να υλοποιήσουν αυτό το εγχείρημα.

Αυτό είναι ο μόνος λόγος, για τον οποίο σήμερα δεν μπορώ μία καλόπιστη προσέγγιση, που νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων επιδεικνύουν μέσα σε αυτό Συμβούλιο, αποδεικνύω ότι όταν λέω ότι ο «Καλλικράτης» είναι έτοιμος σε λίγες ημέρες, σημαίνει ότι μόλις μας δοθεί το πράσινο φως από την Πρωθυπουργό και της κυβέρνησης δημοσιοποιείται. Όμως αυτό αν πω ότι θα είναι την Πέμπτη και είναι τη Δευτέρα και αν πω τη Δευτέρα και είναι την Τετάρτη, νομίζω ότι είναι κάτι, το οποίο δεν αξίζει σε αυτό το εγχείρημα να το κατεβάσουμε τόσο χαμηλά. Αυτό που θέλω να ξέρετε είναι ότι δεν θα αιφνιδιαστείτε και δεν θα πάει, σας είπα τη μαγική φράση, ούτε ως κατεπείγον, ούτε ως νομοσχέδιο καν στη Βουλή. Δεν λέω για εσάς. Αυτό είναι το επόμενο, το τελικό στάδιο. Θα πάει στη Βουλή ως προσχέδιο. Γιατί και τα κόμματα, αγαπητοί φίλοι, θέλουμε να αναλάβουν πλήρως τις ιστορικές τους ευθύνες απέναντι σε αυτό το εγχείρημα και ξέρουμε ότι σε μέσα σε όλα τα κόμματα υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες τις κρίσιμες οριακές στιγμές για τον τόπο είναι σε θέση να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το στενό κομματικό συμφέρον και αυτό πιστεύω ότι θα γίνει και στην περίπτωση του «Καλλικράτη».

Άρα λοιπόν, ο «Καλλικράτης» τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται, αυτό το τεράστιο εγχείρημα και το επόμενο διάστημα, μόλις ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως, θα γνωστοποιηθεί σε εσάς και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Αφού πάρουμε τις αντιδράσεις, τις απόψεις, τις παρατηρήσεις, τις διαφωνίες, από όπου θέλετε εσείς, σε ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση, να προκύψουν, είτε από την κοινωνία, είτε μέσα από τους Βουλευτές, τότε θα πάει το νομοσχέδιο ως προσχέδιο διαβούλευσης στη Βουλή και αφού πάρουμε και τις τελικές θέσεις των κομμάτων και διαμορφώσουμε με το νι και με το σίγμα τις λεπτομέρειές του, θα πάει ως τελικό σχέδιο νόμου και από την ώρα που θα πάει ως τελικό σχέδιο νόμου, να γνωρίζετε ή να θυμίσω λίγο τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, απαιτεί τρεις ημέρες για να πάει στην Επιτροπή της Βουλής για την ψήφισή του από τη Διαρκή Επιτροπή και μετά τρεις ημέρες από την Ολομέλεια.

Όμως, αν έχουμε κάνει εμείς όλο αυτό τον εξαντλητικό διάλογο και κυρίως έχουμε βρεθεί σε θέση να ξέρουμε τι μας πρότεινε η Αυτοδιοίκηση, γιατί τώρα μιλώ για την Αυτοδιοίκηση, τι μπορέσαμε, συμφωνήσαμε και ενσωματώσαμε και αποδεχτήκαμε και τι όχι, ρητώς, κατηγορηματικώς γραπτώς, τότε είμαστε απολύτως έτοιμοι να ισχυριστούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο αυτής της πολύ σπουδαίας, πολύ γόνιμης, πολύ δημιουργικής περιόδου, που ήταν η προετοιμασία του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη».

Τώρα, θέλω να πω ότι κρατώ όσα είπατε για τις προσλήψεις. Επίσης, να πω ότι κρατούμε και προτάσεις που έγιναν και από τον Πρόεδρο και από άλλους συναδέλφους για το θέμα του ΕΣΠΑ, το οποίο ανοίγει. Θέλω μια πληροφορία να σας δώσω σε αυτό το σημείο, ότι το ΕΣΠΑ, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, κύριε Πρόεδρε, συμπεριλαμβάνει ρητή διάταξη στην αιτιολογική έκθεση για την μεταφορά πλήρως της αρμοδιότητας του ΕΣΠΑ από 1/1/11 στους νέους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης, μιλώντας για τις περιφέρειες σε προγραμματικό αναπτυξιακό επίπεδο, ανοίγει ένα θέμα, για να δούμε πως ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία εντάσσονται οι Δήμοι.

Τέλος, θέλω να πω το εξής, που ειπώθηκε και σωστά για το ΚΕΠ,  ότι οι συμβάσεις προέρχονται από το παρελθόν, από κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ούτω καθεξής. Θέλω με την ευκαιρία να πω ότι και εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, ένα ακόμη δείγμα του πως αντιλαμβανόμαστε το σύνολο των θεμάτων, με πόσο καλοπιστία και πόσο υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων είναι το γεγονός ότι θα μπορούσαμε, όπως ξέρετε, οι συμβάσεις έργου που είχαν λήξει να αντικατασταθούν και στους Δήμους και στα Υπουργεία και στο κράτος και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν τις αντικαταστήσαμε αυτές τις συμβάσεις έργου, αλλά τις παρατείναμε. Συμβάσεις έργου, που κάθε Υπουργός, από τον οποίο εμείς αναλάβαμε, είχε συνάψει, συμβάσεις που κάθε Δήμαρχος, κάθε Νομάρχης είχε συνάψει, κάθε εκπρόσωπος φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν της λήξαμε για να τις αντικαταστήσουμε, δηλαδή, συμφωνώντας και κινούμενοι στο ίδιο πνεύμα λέω, κύριε Καλογερόπουλε, τώρα που ήρθατε, αλλά τις παρατείναμε αυτές που υπήρχαν και αυτό σαν ακόμη ένα μικρό δείγμα μιας αντίληψης, που απλώς μου έδωσε ο κύριος Καλογερόπουλος την ευκαιρία.

Τα ίδια ισχύουν και για την Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση και για όλα τα υπόλοιπα. Δεν θέλω άλλο να σας κουράσω.

Η συνδιαμόρφωση της προσπάθειας συνεχίζεται και νομίζω ότι όλοι όσοι, τελευταία μου κουβέντα, κύριε Πρόεδρε, ήδη ή και στο επόμενο χρονικό διάστημα συνεχίσουμε και συνδιαμορφώνουμε αυτό το μεγάλο εθνικό εγχείρημα, δεν έχω καμία προσωπική αμφιβολία ότι στο τέλος θα νοιώθουν και προσωπικά υπερήφανοι για αυτό που έκαναν και για τη συμβολή τους στη χώρα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.