shadow

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

Σχετική ανακοίνωση για τις μεμονωμένες και άνευ πραγματικού λόγου ενέργειες του κ.Προέδρου της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης, που επεχείρισε να δημιουργήσει θέμα για τα οικονομικά των Δήμων και για το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, μένοντας για μία ακόμη φορά ισχνή μειοψηφία στον αυτοδιοικητικό χώρο, εξέδωσε η παράταξη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και η οποία έχει ως εξής: 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

                ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                       Θεσσαλονίκη, 07/04/2010

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Η εκτόξευση του χρέους, τα εκρηκτικά ελλείμματα και οι κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας, απαιτεί εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης. Το συμμάζεμα των δαπανών του δημόσιου, η δίκαιη κατανομή των βαρών, η αλλαγή της νοοτροπίας, οι μεταρρυθμίσεις, αποτελούν προϋποθέσεις  για την  βελτίωση των δημοσιονομικών και την αναστροφή της πορείας.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια περιορίζοντας όσο αυτό είναι δυνατόν τις δαπάνες των δήμων.

Το Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και με παρρησία αποδέχτηκε να υλοποιήσει τα δύσκολα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, ώστε να συμβάλλουν και οι δήμοι  στην συνολική προσπάθεια.

Η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για μείωση κατά 10% των εσόδων της Τ.Α συνάντησε την δέουσα κατανόηση και διαλλακτικότητα από την πλευρά της αυτοδιοίκησης.

Όταν όμως οι μειώσεις στους ανά μήνα καταβαλλόμενους αυτοτελείς πόρους της Αβάθμιας αυτοδιοίκησης ξεπερνούν το 35%, αδυνατούμε στην κυριολεξία να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις και να πληρώσουμε μισθούς, βασικές υποχρεώσεις και λειτουργικές ανάγκες.

Με τέτοιες συνθήκες ασφυξίας και απόγνωσης, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για το πώς θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση που προωθείται στην αυτοδιοίκηση με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε εκφράζοντας το σύνολο της αυτοδιοίκησης της χώρας, αντέδρασε αμέσως και με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζητά να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να περιοριστούν οι μειώσεις των αυτοτελών πόρων στο ελάχιστο, αρχής γενομένης από το μήνα Απρίλιο. Επίσης καθορίζει τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από πλευράς της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε προς τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών προκειμένου να βγουν από το σημερινό τραγικό αδιέξοδο οι Δήμοι της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ Νομού Θεσ/νίκης ενώ γνώριζε τις ενέργειες του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε, ακολουθώντας τη δική του γραμμή, για τους δικούς του λόγους και διασπώντας το κίνημα της αυτοδιοίκησης προχώρησε σε λήψη απόφασης με την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει για πρωτοβουλίες που δεν έχουν σχέση με αυτές τις Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.

Τα μέλη του Δ.Σ. της  Τ.Ε.Δ.Κ Νομού Θεσ/νίκης που ανήκουν στην «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ» διαφωνούν με αυτούς που επιμένουν στη διάσπαση του αυτοδιοικητικού κινήματος  χάρη προσωπικών επιδιώξεων και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Καταψηφίζουν την πρόταση τους και υπερψηφίζουν τη θέση και την πρόταση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., έτοιμοι για πρωτοβουλίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις  οποίες  θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της  Τ.Α. όλης της χώρας. Εμμένουν σταθερά στην άποψη για οικονομικά ανεξάρτητη  τοπική αυτοδιοίκηση και οικονομική στήριξη της διοικητικής μεταρρύθμισης  και του προγράμματος «Καλλικράτης» σύμφωνα με τις  αποφάσεις των συνεδρίων της Κ.Ε.Δ.ΚΕ.

Είναι αυτονόητο πως ο συντονισμός του εγχειρήματος αυτού μπορεί να επιτευχθεί είτε με απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ είτε με απόφαση έκτακτου συνεδρίου και όχι με μεμονωμένες  διασπαστικές αποφάσεις κάποιων Τ.Ε.Δ.Κ.

 

                         Τα μέλη του Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ  Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

                    της «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ»

1.     Δανιηλίδης Σίμος, Δήμαρχος Συκεών

  1. Λαδόπουλος Ναθαναήλ, Δήμαρχος Νεάπολης
  2. Μαυρομάτης Ιωάννης, Δήμαρχος Ν. Μηχανιώνας
  3. Παπαδόπουλος Θεόδωρος, Δήμαρχος Θέρμης
  4. Σερασίδης Σάββας, Δήμαρχος Σταυρούπολης
  5. Φρατζής Άγγελος, Δήμαρχος Αγ. Γεωργίου
  6. Ερμείδης Παναγιώτης, Δημ. Σύμβουλος Δ. Θερμαϊκού
  7. Ζακαλκάς Δημήτριος, Δημ. Σύμβουλος Δ. Αξιού
  8. Παυλίδου Μαρία, Δημ. Σύμβουλος Δ. Καλαμαριάς

10.  Σερβετάς Δημήτριος, Δημ. Σύμβουλος Δ. Τριανδρίας

11.  Τερζάκης Δημήτριος, Δημ. Σύμβουλος Δ. Χαλκηδόνας

12.  Τσολάκης Απόστολος, Δημ. Σύμβουλος Δ. Βασιλικών